SESUATU PENGEMBARAAN BERMULA DENGAN SATU LANGKAH

Isnin, 28 Disember 2009

JANGAN JADI SEORANG YANG EGO

MALAM TADI KAMU DAN KAWAN BAIKMU BERTENGKAR.

KAMU MEMBUAT KEPUTUSAN TAK MAHU BERCAKAP DGNNYA KEESOKAN HARINYA.

DIA SENYUM KEPADAMU.SEBALIKNYA KAMU MENGETAP GIGIMU KPDNYA.

DIA MENCERITAKAN PERKARA YG BAIK TENTANG KAMU KPD KWAN2NYA YG LAIN.

KAMU PULA MENYEBARKAN KHABAR ANGIN MENGENAINYA.

DIA CUBA MENDEKATIMU DAN MENEGURMU.

TAPI KAMU TOLAKNYA KE TEPI.

BAGINYA KAMU SEORG KAWAN YG TERBAIK.

KAMU PULA RASA DIA SEORG KAWAN YG PALING TERUK PERNAH KAMU JUMPA.

DIA PUN MENULIS NOTA KPDMU DAN MENCERITAKAN SEMULA KENANGAN MANIS YG
PERNAH KAMU DAN DIA KONGSI BERSAMA.

KAMU PULA MENULIS SEMUA SAAT BURUK YG KAMU INGAT SEPANJANG BERSAMANYA.

JAUH DI SUDUT HATIMU KAMU MENGASIHANINYA. TAPI DI HATIMU SUDAH PENUH
DGN
KEBENCIAN.

KEESOKAN HARINYA KAMU JUMPA SATU NOTA DRPDNYA:

DEAR_________,
SAYA CUBA MEMBERITAHU KAMU SEMLM TAPI KAMU TAK BERI PELUANG UTK SAYA
BERCAKAP. SAYA CUBA BERITAHU KAMU BERITA GEMBIRA TAPI KAMU TAKUT UTK
MENDENGARNYA.SAYA CUBA UTK SENYUM KPDMU TAPI KAMU SAMBUT SENYUMAN SAYA
DGN KEBENCIAN. SKRG NI KEADAAN SAYA SGT TERUK DAN MAKIN TERUK.

SAYA MINTA MAAF SBB HARI NI SAYA TAK DPT BERJUMPA DGN KAMU.
SAYA TULIS SURAT SEMASA SAYA DI HOSPITAL.SAYA SUDAH KESUNTUKAN MASA..
SAYA MINTA MAAF SBB TERPAKSA BERITAHU KAMU SKRG.
SAYA MINTA MAAF ATAS PERGADUHAN KITA,KAMU MMG SEORG KAWAN YG HEBAT.
SAYA JANJI SAYA AKAN SENTIASA MEMERHATIKAN KAMU.

SALAM KASIH SAYANG,

________________

KAMU PUN BERLARI KE HOSPITAL UTK MEMINTA MAAF PDNYA.

TAPI HANYA IBUNYA SAJE YG ADA DI SITU.

IBUNYA MENEKAP MUKANYA DGN KEDUA BELAH TGNNYA.

DAN DIA PUN MENANGIS.DIA MELUTUT DAN BERDOA SUPAYA TUHAN KEMBALIKAN
ANAKNYA.

KAMU SUDAH TERLAMBAT.
KAMU BERHARAP DPT BERITAHU KAWANMU YG KAMU MINTA MAAF DAN UCAPKAN
SELAMAT TINGGAL.

PENGAJARANNYA:

SEMUA KAWAN ADA MASA NAIK DAN TURUN.DAN KADANGKALA KAMU PERLU MEMINTA
MAAF.JGN TUNGGU ORG LAIN MELAKUKANNYA DULU.SBB KAMU TAKKAN TAHU APE
AKAN TERJADI ESOK HARI.

Tangan Yang Indah (Kepada Sesiapa Yang Masih Ada Ibu)

Ketika ibu saya berkunjung, ibu mengajak saya untuk shopping bersamanyakerana dia menginginkan sepasang kurung yg baru. Saya sebenarnya tidaksuka pergi membeli belah bersama dengan orang lain, dan saya bukanlah orangyang sabar, tetapi walaupun demikian kami pergi juga ke pusat membeli belahtersebut. Kami mengunjungi setiap butik yang menyediakan pakaian wanita,dan ibu saya mencuba sehelai demi sehelai pakaian dan mengembalikan semuanya.Seiring hari yang berlalu, saya mulai penat dan kelihatan jelas riak2 kecewadi wajah ibu.

Akhirnya pada butik terakhir yang kami kunjungi, ibu saya mencuba satubaju kurung yang cantik . Dan kerana ketidaksabaran saya, maka untuk kaliini saya ikut masuk danberdiri bersama ibu saya dalam fitting room, saya melihat bagaimana ibumencuba pakaian tersebut, dan dengan susah mencuba untuk mengenakannya.Ternyata tangan-tangannya sudah mulai dilumpuhkan oleh penyakit radangsendi dan sebab itu dia tidak dapat melakukannya,seketika ketidaksabaransaya digantikan oleh suatu rasa kasihan yang dalam kepadanya. Saya berbalikpergi dan cuba menyembunyikan air mata yang keluar tanpa saya sedari. Setelahsaya mendapatkan ketenangan lagi, saya kembali masuk ke fitting room untukmembantu ibu mengenakan pakaiannya.

Pakaian ini begitu indah, dan ibu membelinya. Shopping kami telah berakhir,tetapi kejadian tersebut terukir dan tidak dapat dilupakan dari ingatan..

Sepanjang sisa hari itu, fikiran saya tetap saja kembali pada saat beradadi dalam fitting room tersebut dan terbayang tangan ibu saya yang sedangberusaha mengenakan pakaiannya. Kedua tangan yang penuh dengan kasih, yangpernah menyuapi, memandikan saya, memakaikan baju, membelai dan memeluksaya, dan terlebih dari semuanya, berdoa untuk saya, sekarang tangan itutelah menyentuh hati saya dengan cara yang paling berbekas dalam hati saya.Kemudian pada malam harinya saya pergi ke kamar ibu saya mengambil tangannya,lantas menciumnya ... dan yang membuatnya terkejut, saya memberitahunyabahwa bagi saya kedua tangan tersebut adalah tangan yang paling indah didunia ini. Saya sangat bersyukur bahwa Tuhan telah membuat saya dapat melihatdengan sejelasnya, betapa bernilai dan berrharganya kasih sayang yang penuhpengorbanan dari seorang ibu.

Saya hanya dapat berdoa bahwa suatu hari kelak tangan saya dan hati sayaakan memiliki keindahannya tersendiri. Dunia ini memiliki banyak keajaiban,segala ciptaan Tuhan yang begitu agung, tetapi tak satu pun yang dapatmenandingi keindahan tangan Ibu...

PROFESION SEORANG GURU

Saya sangat mengkagumi kerjaya sebagai guru sekolah. Sebuah kisah yang saya paparkan ini saya ulangi dari kisah benar seorang guru beberapa tahun yang lalu.

Ceritanya:

Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.

Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.
Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.

Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.

Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.
Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.

“Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?”
Dia terkejut dan wajahnya berubah.
“Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu.” Jawabnya
“Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?”
” Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu.”
Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, “Maafkan cikgu, …….”

Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu.

Cerita2 begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;

i. Solat Sunat
ii. Puasa Sunat
iii. Berzikir
iv. Bersedekah
v. Mengusap Rambut Anak Yatim
vi. Mendengar Cerita Kesusahan Orang Lain
vii. Membantu Orang Susah


Wassallam.

Rabu, 9 Disember 2009

SAHABAT

Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah
yang kita sangkakan.
Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang
ingin diluahkan.
Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu
kekalutan..

Kita tidak tahu.
Tetapi jika kita cuba jadi sahabat
sepertinya,mungkin kita akan tahu.

Sabtu, 21 November 2009

NAK LARI DARI TOPIK SIKIT

Assalamualaikum, selamat ari sabtu…

Smalam pas abis Nur Kasih, sajer ja aku layan semifinal muzik2, kan diorg nak umum sape yg msuk AJL 24…. Meh aku recap balik dan aku bagi ckit pendapat aku ttg lagu2 yg bejaya tu yer….ini pandangan pribadi aku jer….xder kena mngena samada yg hidup atau yg dah meninggal…..

Sambil aku nak recap nie…aku layan lagu sama gak….hehe

1 – Penyanyi : Hujan
Lagu : Aku Skandal

Alamak…lagu nie xder dlam koleksi mp3 aku laaa (nak kena donlod jap)….cmner nak bgi pendapat aku nie…huhu…aku xbrapa minat sgt ngan group hujan….sori naaa sapa2 fan hujan….Tpi bagi aku lagu nie mmg layak pon msuk final…dgaq lagu dia mmg bes gak….mmg leh layan laaa…..lirik pon okey gak…..aku nak tgok gak bila Noh n d geng nak potong rambut, pastu xmau tgok pkai sluaq fit…..nmpak abih apa yg spatutnya tak perlu ditunjukkan…haha

Harapan : 62 %

2 - Penyanyi : Alyah
Lagu : Tak Mungkin Kerna Sayang

Lagu nie aku layan gak kdg2…time aku frust ngan awek2….ramai gak awek aku nooo…hehe….gandingan mantap penulis lirik Kak Chah ngan Ajai….walaupon ramai yg kata lagu nie cam dh ketinggalan zaman, tpi bagi aku, lagu nie mmg punya lirik yg kuat….rentak yg Ajai wat pon mmg kena dgan vocal Alyah yg mantap….suka sgat lagu nie naaa…sapa yg xsuka tu, ada aku kisah ( amik ayat azwan ali lak)hehe….geli aku….

Harapan : 65 %

3 - Penyanyi : Estranged
Lagu : Aurora

Lagu nie pon aku cari xjumpa dlam koleksi aku…tpi aku rasa cam aku dh penah donlod lagu nie….abaikan jer….huhu….muzik lagu nie mmg menarik…lirik pon kena ngan muzik….tpi tu la, kdg2 vokal Rich cam ada yg semput bila nyanyi live lagu nie….

Harapan : 63 %


4 - Penyanyi : Yuna
Lagu : Dan Sebenarnya

Lagu nie mula2 aku dgaq, mmg aku meluat sgt2…..skang nie terlebih suka lak dah lagu nie…cmner tu….dh ler vocal si Yuna nie lain dri yg lain…..Lirik pon mmg tgah frust pon, sama ler cam aku….muzik mmg masyuk ngan vocal Yuna nie….dah ler cantik, berbakat lak tu….

Harapan : 70 %

5 - Penyanyi : Akim
Lagu : Bengang

Kalau la Akim nyanyi lagu nie kat AjL nnti cmner dia perform msa semifinal ari tu, sure dpat gak anugerah kat dia…..dgan mimik muka dia, nmpak cam lepas geram jer….ngan vocal dia, mmg masyuk giler…..lirik pon bes, muzik pon meletop….

Harapan : 70 %

6 - Penyanyi : Black
Lagu : Aku Rindu Sayang Kamu

Intro lagu nie mmg nmpak cam rilkes jer….dh msuk part chorus baru nmpak cam semangat Black dh mali….vokal Black mmg sempoi, padu….lirik kluaq sketoi2….huhu….Skurang2nya klau ada anugerah Vokal Terbaik, dpat kot kat Black….aku nak bgi cdangan ckit kat Black, msa part yg nak last tue, klau dia pkai group koir utk nyanyi part tue, sure gempak AjL24 nnti….cayo la cakap den…..

Harapan : 65 %

7 - Penyanyi : Tomok
Lagu : Rindu Terhenti

Lirik lagu nie penuh makna, dgan rentak dia pon cam masyuk jer ngan vocal Tomok….Tp cam susah ckit lagu nie nak menang…tp xtau la, kot nnti kptusan juri cmner lak kan….hehe…..Ada stengah part tue, cam Tomok banyak jerit jer dr nyanyi…aku leh layan gak la lagu nie….

Harapan : 64 %

8 - Penyanyi : Stacy
Lagu : Pakai Buang

Bila dgaq tajuk nie, aku suka tingat pampers….huhu….lagu nie paling susah nak menang lagu terbaik….coz lirik dia cam xbes pon, tp aku yakin sgt2 Stacy leh menang persembahan terbaik….cmner dia perform utk lagu Aku Stacy, camtue la dia perform utk Pakai Buang…Stacy mmg boley bah….

Harapan : 60 %

9 - Penyanyi : Aizat
Lagu : Kau Aku

Lagu nie mmg aku minat….irama dia mmg catchy, snang nk msuk ke dlm telinga aku….lirik pon sedang2 jer…..aku nak tgok Aizat perform lain dri yg lain lak msa AjL24 nnti…kot2 la dia xnak perform pkai gitar dia jer….kdg2 rimas gak aku bila tgok dia perform….

Harapan : 67 %

10 - Penyanyi : Aizat
Lagu : Pergi

Aku mmg xpenah nak cuba dgaq lagu nie….tp bila dh dgaq msa mlam semifinal, rsa cam bes lak…..syabas kpd Amran Omar, Aizat n Pete Teo bab leh tarik minat aku utk dgaq lagu nie….mmg mendamaikan jiwa, lirik pon menusuk kalbu….sesuai ngan tajuk PERGI…..cam leh nak menang jer lagu nie kat AjL24 nnti….kita tgok saper yg kena….

Harapan : 72 %

11 - Penyanyi : Shila ( Faizal Tahir )
Lagu : Bencinta

Dalam kamus DBP xder makna bagi ayat Bencinta…..klau la juri malam AjL24 nnti ada dari golongan kesusasteraan, confirm lagu nie xleh menang….hahaha….Malam semifinal Faizal kena ganti ngan Shila OIAM coz Faizal xsihat, katanya batuk berdarah….tue la xmau jaga kesihatan sgt….membebel lak aku…haha…Bila tgok Shila nak perform, aku dh leh agak, anak ND Lala nie mmg leh perform mantop punyer….mmg aku puas ati sgt ngan Shila nie….bab tue aku leh bgi support aku kat dia….klau la ganti artis lain, blom tentu diorang leh wat cam Shila….leh caya x ckap aku nie….CT pon xleh perform cam Shila…hehe…aku hrap kat AjL24 nnti, lagu nie leh jadi Faizal feat Shila….mesti lagi gempak…tu pon klau idea aku leh pakai…haha
Harapan : 68 %

12 - Penyanyi : Misha Omar
Lagu : Cinta Adam dan Hawa

Malam semifinal tue, Misha bak bidadari….cantik giler siot….aku pon jatuh cinta kat dia….klau ler xder pendakap gigi tue dah, sure aku dh masuk minang si Misha nie….haha…..siap dia leh main kejip2 mata gie…tu yg xtahan tue…geram aku tgok Misha nie…hehe…..vokal Misha mmg tip top laaa….nie la saingan Black utk malam AjL24 nnti utk Vokal Terbaik…..kita tunggu dan lihat….Lagu pon tip top…..sentuhan terbaik Azmeer ngan Arwah Loloq….go go chaiyok…..

Harapan : 72 %

13 - Penyanyi : Bunkface
Lagu : Situasi

Giler punya bes lagu nie….nie laaa lagu pilihan aku nnti utk malam AjL24….. kesinambungan utk bdak2 indie….vokal Sam bes….lagu pon bes….lirik pon bes….semua bes laaaa……aku dgaq lagu nie, leh goyang kpala aku gak laa…..mmg xleh nak kata apa laa kat pencipat lagu nie, Sam….mmg otak dial eh pkiaq nak wat lagu cmnie noooo…..

Harapan : 80 %

14 - Penyanyi : Hafiz
Lagu : Masih Jelas

Lagu nie nak kata bes sgt tue, xla sgt….skadar nak layan tue, mmg aku layan laaa….huhu….ciptaan Aidit Alfian ngan Ad Samad nie mmg mudah nak msuk telinga….maybe lagu nie skdar cukup kuota lagu terbaik jer utk malam AjL24 nnti…..


Persembahan artis jemputan : Dato’ Ct la pulak….

Dah ler aku minat sgt kat Ct….dulu, kini dan slagi dia aktif dlam industri seni…aku still support dia......CT nie cam ada aura jer utk tarik minat audiens utk tgok performance dia….cmner dia wat ekh….aku nak tiru dia tgok, kot2 la menjadi…haha….
Dlam asyik tgok Ct nyanyi (Ku Percaya Ada Cinta), tiba2 lak aku sebak tingat arwah mmber baik aku…Klau la arwah idop lagi, sure dia msej aku kutuk2 CT nyer psal selendang CT tue….aku nak tegor pon xleh gak….dah Datuk K xnak tegor, tu semua dosa tanggung atas dia gak….aku hnya mengucap panjang jer la bila tgok selendang CT jadi camtu….huhuhuhu…..tingin sgt nak tgok CT bertudung litup sepenuhnya….bab gmbaq CT yg pakai tudung aku lekat dlam almari aku trus…fanatic giler aku kat CT…hehe….gmbaq tue klau xsilap tahun 2000 nyer…dah nak msuk 10 tahun pon aku lekat…xpenah nak buang….

Rasa-rasanya lagu Top 5 yang xmsuk AjL24 adalah Raja Gelek (One Nation Emcees) ngan Seadanya Aku (Nubhan)…..xder rezeki korang ler….kan pihak muzik2 dh inform, xsemestinya Top 5 dpat msuk AjL24…..

Apa2 pon, mmg aku berpuas ati sgt ngan result saper yg layak msuk AjL24…..dongar koba bulan Januari 2010…..

Khamis, 19 November 2009

TANDA-TANDA LELAKI JATUH CINTA

Bila lelaki benar-benar jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas,perubahan sikapnya amat mengejtkan. Hati lelaki yang dianggap keras selama ini, tiba-tiba secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dengan relanya. Bahkan lelaki yang mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja untuk kekasihnya.Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. untuk melihat lelaki menangis amatlah payah.


Di antara tanda-tanda lelaki yang jatuh cinta dengan hebat ialah:

1. Dia bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kekasihnya dengan rela bukan kerana terpaksa.

2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yang kuat bercakap.

3. Dia banyak menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.

4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap.

5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.

6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.

7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dengan kekasihnya.

8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.

9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian kerana dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari orang lain.

10. Dia menjadi orang yang paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.

11. Dia pandai merajuk hati kerana ingin dipujuk oleh kekasihnya.

12. Dia akan mengelabah apabila kekasihnya berjauhan daripadanya terlalu lama.

13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.

14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.

15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya kerana dia merasa kasihnya lebih kuat daripada kekasihnya.

16.. Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya.

17. Dia cuba meluangkan lebih banyak masa dengan kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dengan sabar.

18. Dia membanggakan kekasihnya di depan orang lain.

19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.

20. Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.

21. Dia menganggap kekasihnya sebagai orang yang paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.

22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.

23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan.

HARGAILAH MEREKA

Khamis, 12 November 2009

....JANGAN MENCARI TERLALU SEMPURNA....

To the bujangs - ambil kata2 ini sebagai panduan

To the married frenz - ambil kata2 ini sebagai pedoman


BUAT PEDOMAN BERSAMA.

Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja....
Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ..........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU
hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu......


Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia
begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula....
Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan
lagi....

Begitu juga

Jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu
istimewa....
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan
mudah bagi kamu untuk menerimanya......
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga
ke akhirnya....


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelezatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.

Begitu juga

Jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
Mengapa kamu berlengah,
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang L ain
Kamu juga yang akan MENYESAL....

Sabtu, 24 Oktober 2009

.........UnTuK PeNGeTahUaN..........

Manusia hanya merancang, Allah yang menentukan segala-galanya . Bukannya manusia yang akan menentukan nasib kita. Cuma, kalau yang baik tidak ada salahnya untuk kita jadikan ikutan.. Thanks for reading..

PERTAMA.

Bersedekahlah kepada orang lain lebih daripada yang mereka perlukan dan lakukanlah dengan penuh kerelaan.

KEDUA.

Kahwinilah lelaki / wanita yang gemar anda berbicara dengannya, kerana kemahiran berbicara antara satu dengan lain akan menjadi lebih penting pabila usia semakin tua.

KETIGA.

Usahlah mempercayai segala perkara yang anda dengari. Berbelanjalah sekadar apa yang ada atau tidurlah seberapa lama yang anda perlu

KEEMPAT .

Apabila kamu berkata, ' Aku Cinta Padamu', maka tunaikanlah..

KELIMA.

Pabila mengatakan, 'Maaf', tenunglah matanya.

KEENAM.

Bertunanglah sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kamu diijabkabulkan.

KETUJUH..

Percayailah cinta pandang pertama.

KELAPAN..

Usah tertawakan impian orang lain. Manusia tanpa impian tidak memiliki apa-apa.

KESEMBILAN...

Cintailah seseorang dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang. Sungguhpun anda akan berasa seolah-olah diri anda tersiksa, tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.

KESEPULUH.

Jika berlaku perselisihan pendapat, bertengkarlah secara aman. Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.

KESEBELAS.

Usahlah menilai seseorang berdasarkan peribadi keluarga mereka.

KEDUA BELAS.

Berbicaralah dengan tenang dan berfikirlah dengan pantas.

KETIGA BELAS.


Apabila seseorang bertanyakan satu soalan yang tidak anda gemari, lontarkanlah senyuman dan bertanyalah padanya,'Kenapa anda ingin tahu?'

KEEMPAT BELAS.

Ingatlah bahawa setiap cinta dan pencapaian yang besar akan melibatkan pengorbanan dan risiko yang besar.

KELIMA BELAS.


Ucaplah 'Semoga anda diberkati' apabila mendengar seseorang bersin.

KEENAM BELAS.

Apabila anda kerugian, janganlah jadi kurang ajar.

KETUJUH BELAS.

Berpeganglah kepada tiga R:
1. Rasa hormat pada diri sendiri;
2. Rasa hormat kepada orang lain;
3. Rasa tanggungjawab terhadap semua tindakan anda

KELAPAN BELAS.

Usahlah benarkan pertikaian yang sebesar hama merosakkan sebuah persahabatan yang besar.

KESEMBILAN BELAS.

Apabila menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan, usahlah berlengah untuk perbetulkan kesalahan itu.

KEDUA PULUH.

Tersenyumlah ketika menjawab telefon. Pemanggil akan melihatnya daripada suara yang mereka dengar....

KEDUA PULUH SATU


Ada ketikanya anda perlu bersendirian.

Selasa, 15 September 2009

Anelka Dan Agama Islam

BAGI peminat bola sepak dunia terutamanya penyokong kelab Inggeris, Chelsea, nama Nicolas Anelka mungkin sudah tidak asing lagi. Dia dianggap salah seorang penyerang paling berbahaya apabila berada di hadapan pintu gol lawan.

Pada musim lalu, dia menjadi penjaring terbanyak dalam Liga Perdana Inggeris apabila menjaringkan 22 gol. Anelka kini dikenali sebagai seorang pemain yang sentiasa tenang dan tidak emosional di padang.

Keadaan itu berbeza ketika lelaki kelahiran Versailes, Perancis itu mewakili Real Madrid, Liverpool, Manchester City dan Arsenal. Ini kerana ketika itu dia dikenali sebagai pemain yang suka merungut dan emosional.

Perubahan sikap Anelka itu sememangnya menarik perhatian banyak pihak. Dia dilihat semakin bijak dan tenang dalam apa juga situasi. Dalam wawancara dengan sebuah media di Britain baru-baru, Anelka mendedahkan perubahan di dalam dirinya berlaku sejak dia memeluk agama Islam pada tahun 2004 ketika mewakili kelab di Turki.

''Islam banyak membantu saya untuk bersikap tenang, menumpukan perhatian dan mempunyai semangat yang tinggi. Saya gembira menjadi seorang Muslim kerana Islam adalah satu agama yang penuh ketenangan," kata Anelka atau nama Islamnya, Abdul Salam Bilal Anelka.

Sebelum ini, Anelka pernah menyembunyikan identitinya sebagai seorang Islam kepada umum. Keadaan itu berbeza dengan rakan senegaranya Franck Ribery yang bermain dengan kelab Bayern Munich. Ribery sentiasa berdoa setiap kali hendak memulakan sesuatu perlawanan tetapi Anelka tidak berbuat demikian. Bagi Anelka, agama adalah soal peribadi yang tidak perlu dihebahkan kepada orang ramai.

Namun begitu selepas umum mengetahui agamanya, Anelka telah membuat pengakuan secara terbuka bahawa dia kini seorang Islam dan mendapat hidayah pada tahun 2004, ketika bermain dengan kelab Fenerbahce, Turki.

Anelka yang dilahirkan di Versailles, Perancis, pada 14 Mac 1979, menghabiskan masa kecilnya di Trappes - sebuah kota kecil di pinggir barat Paris. Sebelum menjadi seorang Muslim, Anelka adalah seorang yang tiada agama. Pada ketika itu, Anelka banyak bergaul dan menjalin persahabatan dengan keluarga Muslim dan di situlah dia mula tertarik dengan Islam.

Ketika ditanya dalam satu wawancara kenapa dia memilih Islam, Anelka menjelaskan, '' Islam adalah cara hidup yang sesuai dengan dirinya dan saya berasa tenang selepas menganut agama itu."

Anelka mengakui, sejak menjadi seorang Muslim, ia banyak membawa perubahan positif kepada dirinya sama ada sebagai seorang hamba Allah mahupun seorang pemain bola sepak profesional.

''Islam membimbing saya untuk bersikap arif dan ini banyak membantu saya supaya sentiasa bersikap tenang dan bersemangat tinggi ketika turun ke padang. Islam adalah sumber kekuatan saya sama ada ketika di dalam atau luar padang.

Ketenangan

''Saya menempuh pelbagai cabaran dalam kehidupan, oleh itu saya perlu mencari ketenangan dan akhirnya saya menemui Islam," katanya.

Dari sudutu kehidupan peribadinya, Anelka bernikah dengan seorang warga Belgium, Barbara Tausia, pada 9 Jun 2007 di Morocco.

Walaupun berbeza agama, namun ia tidak menggugat pendirian Anelka terhadap Islam, malah untuk perancangan masa depan Anelka bercadang untuk bermastautin di Emiriyah Arab Bersatu (UAE), apabila bersara kelak.

Apa yang menarik biarpun terpaksa mengharungi perlawanan ketika bulan Ramadan, namun Anelka tetap taat menunaikan ibadah puasa.

''Kami mempunyai ramai pemain beragama Islam dalam liga Inggeris dan kami tetap berpuasa kerana ibadah itu tidak menjejaskan kemampuan kami. Sebagai seorang Islam kami wajib menghormati Ramadan,'' kata Anelka.

Bagaimanapun Anelka mengakui beberapa kali ketika bulan Ramadan, dia mengalami kecederaan sehingga tidak memungkinkan dia berpuasa.

Kini Anelka menjadi salah seorang pemain bola sepak yang dikagumi dan dalam masa yang sama berusaha menjadi Muslim yang baik.

Kehadiran Ramadan kali ini disambut oleh Anelka dengan penuh kesyukuran dan yakin selagi dia berada dalam Islam, selagi itulah kehidupannya akan terus diberkati.

Sesungguhnya, Anelka bersyukur kerana pemindahannya ke Turki telah membolehkan dia menemui agama yang sebenar iaitu Islam. Kehidupannya yang sebelum ini terumbang-ambing tanpa agama, kini dipenuhi dengan seribu ketenangan.

Sabtu, 12 September 2009

MENANTI DI BARZAKH

Ku Merintih....Aku Menangis,
Ku Meratap....Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Wukuf Merentasi Sebuah Kembara,
Singgah Dirahim Bonda Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti di Barzakh Sebelum Berangkat ke Masyar,
Di Perhitung Amalan Penentu Syurga atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar dan Juga Rimbun,
Tujuh Langkah pun Baru Berlalu,
Seusai Talkin Menambah Syahdu,
Tenang dan Damai di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari Tangis Mereka yg Kutinggalkan,
Kehidupan Di Sini Bukan Suatu Khayalan,
Tetapi ia Sebenar Kejadian,

Kembali oh Kembali,
Kembalilah ke Dalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membalut Ditubuhku,
Terbujur dan Kaku Jasad Di Dalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Di Muka Pintu,
Tiada Siapa Yang Memberitahu,
Tiada Siapa pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup Sekali Tak Sanggup Ku Ulangi,

Jantung Berdegup Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Menggigil Ketakutan Kelam Pekat di Pandangan,
Selama Ini Diceritakan,
Kini Aku Merasakan,
Di Alam Barzakh Jasad Dikebumikan.....

***Damailah Dikau disana wahai Sahabatku - Allahyarham Nor Azhar Bin Ramli -
Kita pasti kan ketemu lagi...Nantikan kedatangan aku...InsyaAllah...

Khamis, 10 September 2009

Tribute To Allahyarham Nor Azhar Bin Ramli (Mat At)

PERGIMU TAK KEMBALI....



Kawan,
Kau umpama mentari yang menerangi kegelapanku,
Kau umpama rembulan yang menghiasi malamku,
Kaulah sahabat diwaktu susah dan senangku...

Hadirmu dalam hidupku hanya untuk seketika,
Namun ku dapat membaca apa perilakumu,
Dapatku agak apa bicaramu,
Kaulah sahabat yang tiada pengganti bagiku...

Wajahmu yang berseri,
Dengan senyuman yang tak lekang dibibirmu,
Walau dihatimu penuh dengan onak duri,
Benarlah senyum itu penawar segala duka...

Tak terlintas dihatiku,
Kau akan pergi begitu cepat,
Kau pergi dalam keadaan yang begitu menyayat hati,
Bukan juga hatiku,
Malah tersentuh jua hati insan yang pernah mengenalimu,
Namun ku redha dengan pemergianmu,
Kerna ku tahu Allah lebih sayangkan mu...

Sempat jua ku usung kerandamu,
Dan kulihat jasadmu terbujur kaku untuk dikebumikan,
Walau hatiku tak rela untuk menerima hakikat,
Bahawa aku akan kehilangan seorang sahabat yang begitu baik,
Ku lihat kawanmu yang lain menangis,
Dan tak terdaya ku tahan airmataku dikelopak mataku,
Yang akhirnya tumpah jua ke bumi...

Kini,
Hanya doaku mengiringi perjalanmu,
Yang suatu hari nanti pasti kita kan ketemu lagi,
Untuk menghitung amalan yang dilakukan di dunia ini...

Kawan,
Ku teruskan hidupku tanpa mu disisi,
Yang ku rasa asing,
Hanya kenangan mu akan selalu menemani hatiku,
Saatku rindu padamu,
Saatku ingat padamu,
Saatmu senyum padaku...

Kadangkala,
Wajahmu menyapa dimataku,
Hanya doa dan Al-Fatihah dariku,
Mampu mengubati kerinduan seorang sahabat...

Terima kasih kawan,
Kerna sudi ingin mengenali diriku,
Kerna memberiku segala kekuatan,
Dikau satu dalam sejuta...

Marilah bersama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham Nor Azhar Bin Ramli yang kembali ke Rahmatullah pada 08/09/09....Semoga rohnya dicucuri rahmat dan diletakkan bersama dengan para solehin....AMIN

Rabu, 9 September 2009

AL-FATIHAH BUAT KELUARGA NOR AZHAR BIN RAMLI

SUMBER : BERITA HARIAN



KEPALA BATAS: Pasukan penyelamat yang mencari seorang nelayan yang hilang ketika ke laut Ahad lalu, terkejut dengan penemuan mayat seorang lelaki di tepi pantai Kuala Muda, Penaga dekat sini, semalam.

Mayat ditemui jam 9.45 pagi itu dikatakan bukan nelayan, Nor Azhar Ramli, 24, yang terjatuh ketika ke laut bersama enam rakannya.

Mayat itu ditemui kira-kira 700 meter dari tempat Nor Azhar terjatuh.

Keluarga Nor Azhar yang melihat mayat itu tidak dapat memastikan sama ada mayat itu adalah Nor Azhar atau orang lain kerana ciri fizikal yang berbeza termasuk dari segi ketinggian.

Selain itu, mereka juga tidak dapat mengecam wajah mayat kerana sudah berubah kecuali kesan parut suntikan cacar di bahu kiri yang masih kelihatan.

Tambahan lagi, ketika kejadian Nor Azhar memakai baju T tetapi mayat itu tidak berpakaian.

Berikutan itu, mayat berkenaan ditempatkan di Bilik Mayat Hospital Kepala Batas bagi menunggu pengesahan termasuk kemungkinan dilakukan ujian deoksiriboneuklik asid (DNA).

Sementara itu, bapa Nor Azhar, Ramli Hamid, 55, berkata tiga anaknya melihat mayat itu tetapi tidak dapat memastikan ia adalah Nor Azhar atau orang lain.

“Nor Azhar mempunyai ketinggian kira-kira 170 sentimeter tetapi mayat itu lebih rendah. Selain itu, saya musykil kerana mayat ditemui tanpa pakaian sedangkan Nor Azhar memakai baju T,” katanya.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Muda, Zahinor Hamzah, berkata operasi mencari yang membabitkan anggota bomba, polis, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia dan Persatuan Nelayan Kawasan Seberang Prai masih diteruskan.

“Memang mayat seorang lelaki ditemui di tepi pantai tetapi keluarga mangsa tidak dapat mengesahkan bahawa itu mayat Nor Azhar. Jadi, kami serahkan kepada polis untuk siasatan lanjut," katanya.

Ketua Polis Daerah Seberang Prai Utara (SPU), Asisten Komisioner Zulkifli Alias, berkata mayat yang ditemui kelihatan tua berbanding Nor Azhar.

“Kami perlu menunggu keputusan laporan forensik bagi memastikan sama ada mayat itu adalah Nor Azhar atau orang lain,” katanya.

Pada masa sama, operasi mencari masih diteruskan,” katanya.

Rabu, 2 September 2009

FADILAT SOLAT TERAWIKH DI BULAN RAMADAN

* Malam 1 - Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

* Malam 2 - Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

* Malam 3 - Berseru Malaikat di bawah Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

* Malam 4 - Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

* Malam 5 - Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah(Masjid Nabawi) dan Masjidil Aqsa.

* Malam 6 - Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih poda malam ini.

* Malam 7 - Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi Alaihissalam nenentang musuh ketatnya Firaun dan Hamman.

* Malam 8 - Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim Alaihissalam.

* Malam 9 - Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

* Malam 10 - Allah Subhanahuwataala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.

* Malam 11 - Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.

* Malam 12 - Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

* Malam 13 - Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

* Malam 14 - datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

* Malam 15 - Semua Malaikat yang menanggung Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

* Malam 16 - Allah subhanahuwataala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga.

* Malam 17 - Allah kurniakan orang yang berterawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

* Malam 18 - Seru Malaikat : Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati).

* Malam 19 - Allah Subhanahuwataala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

* Malam 20 - Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.

* Malam 21 - Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

* Malam 22 - Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huruhara di Padang Masyar).

* Malam 23 - Allah Subhanahuwataala binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada nur.

* Malam 24 - Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).

* Malam 25 - Allah Taala angkatkan daripada siksa kubur.

* Malam 26 - Allah kurniakan kepada orang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.

* Malam 27 - Allah kurniakan orang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotolmustaqim seperti kilat menyambar.

* Malam 28 - Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.

* Malam 29 - Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

* Malam 30 - Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:
"Hai hambaKu : makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam syurga, dan mandilah engkau dariapda air syurga yang bernama Salsabila, serta munumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama Al-Kauthar"

Jumaat, 28 Ogos 2009

Untukmu Sahabatku ( Norma Yanti Bt. Ismail )

Sahabatku,
Aku bertuah kerna dapat mengenalimu,
Bukan mudah untuk aku mencari sahabat,
Sahabat yang sentiasa dekat dihatiku....

Sejak kali pertama bertemu,
Aku menjadi diriku,
Kau menjadi dirimu,
Setelah lama kukenali,
Kau berjaya menjadi diriku,
Lagakmu jua seperti diriku,
Yang selalu teman lain bicara,
"Lagakku tak sebagaimana usiaku"....

Sahabatku,
Mula ku kenalimu,
Aku anggapmu seorang yang sombong,
Seorang sahabat yang tidak mempedulikanku,
Kini kusedari,
Segala kisah silam dan kegembiraan,
Dapatku kongsi padamu,
Kau jua mampu berkongsi denganku,
Pandangan, pendapat, luahan perasaan,
Hanya kita mampu untuk laluinya....

Sukarnya ku mencari seorang sahabat yang setia,
Bila kau mula marah padaku,
Aku mula kebingungan,
Dihati kecilku bertanya,
Mampukah ku mencari sahabat yang ikhlas berkawan denganku???

Untuk kesekian kali,
Kau mula mengigatiku,
Kau mula menghubungiku,
Waktu itu jua aku berasa diriku sentiasa dimindamu,
Terima kasih sahabat....

Sahabatku,
Sakitmu tak tertanggung lagi,
Padaku jua tempat engkau mengadu,
Yang mampu kutadahkan telingaku,
Bila kau berbicara tentang sakitmu....

Hari ini, ( 28 Ogos 2009 )
Jam didinding kamarku berputar ke arah angka 6,
Tiba-tiba kuterima panggilan darimu,
Namun ku tak jawab,
Ku sangka kau bisa bersandiwara denganku,
Dalam hatiku terdetik,
Mungkin dirimu ingin memberitahu sesuatu,
Dan kutangguhkan impianku....

Sahabatku,
Hujan pagi Jumaat,
Memberi rahmat pada semua orang,
Namun tidak padamu,
Kuterima panggilan dari kakakmu,
Bicaranya lagak seperti kesedihan,
Dan dimaklumkan padaku,
Kini engkau terlantar sakit di kamar ICU,

Bagai dentuman guruh menyambar dihatiku,
Mendengar bicaranya,
Tak ku sangka,
Diammu memberi kejutan padaku,

Saat ini,
Hanya doa mampu ku panjatkan,
Agar dikau mampu memberi senyuman padaku semula,
Dan kekadang,
Titis jua air mataku,
Bila mengenangkanmu,
Mengenangkan pahit manis kita bersama,
Walau hanya untuk sementara....

Ya Allah,
Aku pohon pada-Mu,
Janganlah Engkau menjemputnya kembali kesisi-Mu,
Mungkin bukan untuk kali ini,
Berikanlah kekuatan dan ketabahan kepada keluarganya,
Agar mampu mengharungi dugaan Engkau ini,
Amin...

Sahabatku,
Sampai waktu,
Akan ku ziarahimu,
Akan ku doakanmu selalu,
Engkaulah satu dalam sejuta padaku,
Engkaulah insan bernama Norma Yanti Bt. Ismail....

Selasa, 25 Ogos 2009

Ramadhan Dan Masa

DIRAFA'KAN kesyukuran kepada Allah SWT ramadhan menggamit lagi. Bulan yang penuh keberkatan dan pelbagai keistimewaan antaranya rahmat, maghfirah (keampunan) dan gandaan pahala.

Oleh kerana masa begitu pantas berlalu dan kita sentiasa terkejar-kejar dengan masa, di samping banyak membazirnya maka di sini suka diterangkan berkenaan dengan masa mengikut neraca Islam.

Daripada Ibn Abbas r.a berkata bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud: Dua nikmat yang kebanyakan manusia rugi (kecewa) alam menerima keduanya iaitu nikmat sihat dan waktu lapang.

Hadis ini diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari 6412, Imam Ahmad dalam musnadnya 1/344, al-Tirmizi dalam al-Zuhud 2304, Ibn Majah dalam a-Zuhd 4170 dan al-Baihaqi dalam al-Sunan 3/370.

Sheikh Abdullah Ba'lawi berkata: Saudara-saudaraku sesama Muslim sekelian, jagalah baik-baik dan berhati-hatilah dengan waktu yang kamu miliki kerana ia sangat terbatas, tidak boleh dimajukan atau ditangguh walau sesaat pun, detik demi detik, minit demi minit, saat demi saat, hari demi hari dan seterusnya tempoh yang kita hidup di dalamnya adalah tempoh yang sangat singkat berbanding kehidupan di akhirat nanti.

Setiap hembusan dan tarikan nafas, setiap denyut nadi dan degup jantung, seluruhnya itu mustahil berlaku tanpa izin Allah SWT. Bahkan pada hembusan nafas anda yang terakhir, pada denyut nadi yang terakhir dan pada degup jantung anda yang terakhir hendaklah anda gunakan waktu itu untuk berbakti kepada Allah SWT, sama ada ketika jaga ataupun tidur.

Gunakanlah untuk sesuatu yang berfaedah dan jangan biarkan berlalu seminit pun dengan sia-sia. Jikalau anda keliru menggunakannya maka di kemudian hari anda pasti merasa penyesalan anda nanti. Inilah yang wajib anda perhatikan mulai sekarang.

Setelah meninggalkan dunia fana ini, barulah anda mengetahui betapa ruginya mensia-siakan waktu sekalipun hanya seminit sahaja. Anda semua pasti akan mengalaminya sendiri nanti dan pasti pula anda akan meyakini serta membenarkan apa yang saya katakan ini.

Sheikh Abdullah Ba'lawi menambah: Akan diperhatikan kepada setiap manusia di akhirat nanti semua hari dan malamnya dalam bentuk almari. Setiap hari dan malam terdapat dua puluh empat almari sesuai dengan jumlah hitungan hari dan malam itu.

Manusia itu akan melihat sendiri setiap jam yang digunakan untuk mengerjakan ketaatan kepada Allah SWT, nampaklah almari itu penuh cahaya, sedang setiap jam yang digunakan untuk bermaksiat kepada Allah SWT nampaklah almari itu dalam keadaan gelap gelita.

Seterusnya jikalau ia mendapati almarinya sendiri itu berisi kegelapan yang hitam pekat, maka sekiranya ia dibenarkan memilih untuk mati. Nescaya ia akan rela mati serta merta ketika melihatnya. Namun tiada kematian lagi di alam akhirat.

Justeru, seseorang yang selalu mengerjakan ketaatan kepada Allah SWT, sudah tentu amat gembira dan ingin sekali menjadi manusia gembira, malahan terus bertambah kegembiraan dan sukacitanya itu sepanjang masa (atau lebih gembira lagi sekiranya dapat menambahkan amal solehnya).

Sebaliknya manusia yang sentiasa berbuat maksiat kepada Allah SWT, maka itulah manusia yang benar-benar berdukaita serta merasa takut, malahan kesedihan dan dukacitanya itu makin bertambah, tanpa ada penghabisannya sama sekali.

Katanya lagi: Saudaraku sesama muslim yang tercinta, kini tinggal bagaimana kamu memilih salah satu daripada dua hal. Mudah-mudahan Allah SWT sentiasa memberi anugerah dan rahmat-Nya kepadamu.

Adakanlah pilihan untuk anda sendiri selagi anda masih berada di alam yang di dalamnya masih diberi kebebasan untuk memilih. Saya hanya menganjurkan yang baik-baik sahaja, pilihan anda jangan sampai keliru dan tersesat.

Pilihan yang baik dalam mengamalkan segala sesuatu yang dapat mendatangkan manfaat, sebab hanya inilah yang akan meninggalkan darjat selagi masih hidup di dunia atau setelah di akhirat nanti. Anda mesti selalu ingat bahawa waktu yang sudah anda lalui itu tidak akan kembali lagi.

Ini kerana jika sudah berlalu tidak mungkin kembali maka pilihan untuk mengerjakan kebaikan atau keburukan pun sudah tidak ada lagi, yang sudah berjalan dan berupa kebaikan tetap menjadi amal yang soleh bagi anda, sedang yang buruk tetap menjadi buruk dan tidak boleh dilenyapkan kecuali dengan bertaubat.

Oleh itu bersegeralah, jangan menangguh-nangguh melakukan perbuatan yang diredai Allah SWT kerana ia suatu keburukan tersendiri. Padahal kita semua tahu manusia itu terlalu terganggu oleh bermacam-macam keadaan berbahaya serta banyaknya pekerjaan yang mesti segera diselesaikan hingga kesempatan yang semestinya boleh digunakan untuk beramal soleh akhirnya hilang sia-sia tanpa ada manfaat sedikitpun.

Marilah sama-sama kita mengambil semangat Ramadan dengan melakukan ibadat sama ada yang wajib mahupun yang sunat. Semoga dengan amalan tersebut melayakkan kita mendapat ketakwaan. Amin.

Merealisasikan Impian

DALAM suasana ekonomi yang tidak menentu sekarang ini di mana penawaran tenaga kerja yang melebihi permintaan pasaran menyebabkan ramai pasangan terpaksa menangguhkan keinginan untuk berumah tangga.

Alasan utama bagi penangguhan itu ialah tidak mampu menyediakan perbelanjaan untuk majlis perkahwinan yang sekarang ini semakin mahal dan secara purata boleh mencecah lima angka.

Jumlah RM10,000 dikira paling minimum dan jika pasangan yang hendak mendirikan rumah tangga itu baru bekerja, pasti sukar mendapat majlis perkahwinan yang diidamkan.

Justeru penganjuran Peraduan Gerbang Cinta Mega Utusan Malaysia (Gerbang Cinta) bersama 10 penaja sebagai rakan pintar disifatkan sebagai tepat pada waktunya.

Rata-rata orang ramai yang ditemui baru-baru ini nyata memuji usaha murni peraduan itu yang menawarkan hadiah majlis perkahwinan secara percuma.

Bagi Zuraidah Muhamad, 28, dari Muar, Johor, belanja perkahwinan memang membebankan bakal pengantin, malah ada yang terpaksa membuat pinjaman bank semata-mata untuk memastikan majlis mereka menjadi meriah seperti yang diidamkan.

"Dengan adanya pertandingan seperti ini, sekurang-kurangnya mereka boleh mencuba nasib dan siapa tahu kalau bernasib baik boleh mendapat majlis perkahwinan impian tanpa perlu mengeluarkan bajet," katanya.

Pendapat tersebut turut dipersetujui Nor Haniza Abdul Hadi, 29, dari Kajang Selangor yang menganggap peraduan Gerbang Cinta membuka peluang bakal pengantin bukan sahaja untuk mendapat perkahwinan yang diidamkan malah muncul di akhbar.

"Pemenang bukan saja tidak perlu keluar duit untuk belanja kahwin malah mendapat publisiti serta kenangan yang amat berharga yang tidak akan ada pada orang lain.

"Jika saya belum berkahwin, pasti saya orang pertama menghantar penyertaan untuk peraduan yang sungguh menguntungkan ini," katanya.

Bagi Rosliza Mohd Nor, 43, Serdang, Selangor, pula kehadiran peraduan seperti ini memang tepat pada masanya kerana dalam keadaan kegawatan ekonomi ramai pasangan yang terpaksa menangguh perkahwinan atau melaksanakan majlis ala kadar kerana tidak dapat memperuntukkan sejumlah wang yang besar untuk majlis persandingan yang gemilang.

Menurutnya, Gerbang Cinta merealisasikan impian mereka yang inginkan majlis perkahwinan yang akan menjadi kenang-kenangan seumur hidup.

"Semoga bakal pengantin di luar sana merebut peluang keemasan ini dan saya dapat tahu syarat yang dikenakan juga amat muda," katanya.

Sementara itu, Aida Nordin, 35, pula berkata, selain memberi peluang kepada bakal pengantin menikmati perkahwinan impian tanpa mengeluarkan wang, peraduan ini juga dapat mengetengahkan kreativiti serta bakat-bakat baru dalam bidang pengurusan perkahwinan.

Semoga Utusan dapat wujudkan banyak lagi peraduan yang boleh mendekatkan pembaca dengan akhbar".

Selasa, 18 Ogos 2009

Ahlan wa Sahlan Ya Ramadan!

TABIR Syaaban hampir berlabuh. Berlalu meninggalkan hari-hari yang penuh berkat dan diberkati. Alhamdulillah, Ramadan pula hampir bertamu bersama keberkatannya yang melimpah ruah dan tidak terhingga.

Sesungguhnya Allah SWT Maha Kaya dan Maha Berkuasa meletakkan keberkatannya pada apa sahaja perkara yang dikehendaki-Nya. Maka Ramadan telah dipilih-Nya untuk menerima antara curahan terbanyak keberkatan itu untuk diambil manfaat oleh sesiapa yang dipilih untuk mendapatkannya. Sebagai antara ikhtiar kita untuk digolongkan dalam golongan terpilih ini, marilah kita mempersiapkan diri menyambut Ramadan dengan menghimbau kembali makna dan martabat bulan yang mulia ini.

Ramadan itu adalah bulan yang tertinggi darjat dan martabatnya di sisi Islam. Pada bulan inilah Allah memfardukan puasa ke atas kaum muslimin dan dicatatkan sebagai kewajipan yang tidak boleh ditinggalkan. Firman Allah SWT dengan maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa, sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat sebelum kamu, moga-moga kamu bertakwa. (al-Baqarah :183)

Di bulan Ramadan juga, Allah SWT menurunkan kitab suci al-Quran dan dipilih di antara malamnya suatu malam yang dinamakan lailatul qadar yang mana ia adalah lebih utama daripada seribu bulan. Allah SWT berfirman dengan maksudnya: Di dalam bulan Ramadan itulah diturunkan al Quran yang menjadi petunjuk bagi manusia... (al-Baqarah: 185)

Kelebihan Ramadan

Mengenai kelebihan bulan Ramadan, terdapat banyak hadis Nabi SAW yang membicarakan tentangnya. Antaranya: "Bulan Ramadan adalah bulan keampunan. Apabila seseorang hamba berpuasa pada permulaan bulan Ramadan, maka Allah SWT mengampunkan dosa-dosanya hingga akhir bulan tersebut hingga ke Ramadan berikutnya. Bagi hamba tersebut, dibina mahligai yang indah di dalam syurga, pintunya diperbuat dari emas bagi setiap hari dia berpuasa dan 70,000 malaikat memohon keampunan untuknya dari pagi hingga tenggelam matahari".

Bulan Ramadan dikenali dengan 'bulan kesabaran'. Ini kerana pada amalan berpuasa pada bulan ini menuntut kita bersabar menahan diri dari melakukan segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa dan perkara yang membawa kepada kurangnya pahala puasanya.

Rasulullah SAW sendiri menamakan bulan Ramadan dengan bulan kesabaran. Dalam satu hadis dari Salman r.a yang diriwayatkan oleh Khuzaimah di dalam Sohihnya bahawa Rasulullah bersabda, maksudnya: "Ia adalah bulan kesabaran dan pahala kesabaran ialah syurga."

Menurut pendapat cendekiawan Islam, sabar boleh dibahagi kepada tiga:

lPertama: Sabar dalam mentaati perintah Allah SWT.

lKedua: Sabar dalam meninggalkan perkara-perkara yang diharamkan oleh Allah SWT.

lKetiga: Sabar dalam menerima takdir Allah SWT yang perit dan menyakitkan.

Kesemua jenis sabar ini terangkum di dalam ibadah puasa, kerana mereka yang berpuasa perlu bersabar dalam mentaati perintah Allah SWT, bersabar meninggalkan perkara-perkara yang diharamkan oleh Allah iaitu kehendak syahwat dan bersabar menghadapi keperitan rasa lapar, dahaga dan lemah badan kerana melakukan ibadah puasa.

Ramadan juga adalah bulan digandakan amalan kebaikan yang dilakukan. Abu Bakar ibn Abi Maryam r.a berkata daripada sheikh-sheikhnya, bahawa mereka berkata: "Apabila tiba bulan Ramadan, maka hendaklah kamu meluaskan nafkah pada bulan tersebut, kerana memberi nafkah pada bulan tersebut digandakan pahalanya seperti memberi nafkah pada jalan Allah dan sekali bertasbih pada bulan tersebut lebih afdal daripada seribu tasbih pada bulan yang lain. Satu solat yang dikerjakan pada bulan Ramadan lebih afdal daripada seribu rakaat solat yang dikerjakan pada bulan yang lain".

Ramadan adalah bulan yang digandakan segala amal kebaikan. Allah SWT menggandakan ganjaran amalan berpuasa melebihi amalan-amalan yang lain. Maka berpuasa di bulan Ramadan sudah tentu menjanjikan ganjaran yang berlipat kali ganda berbanding puasa pada bulan lain. Inilah antara kesan kemuliaan bulan Ramadan dan puasa Ramadan yang difardhukan oleh Allah SWT ke atas hamba-hamba-Nya.

Ibadah puasa merupakan suatu kefardhuan yang jami', (komprehensif dan merangkumi ibadah-ibadah yang lain) dan ibadah yang kamil (sempurna dan lengkap) kerana melalui puasa seseoraang mampu mengenal kemanisan iman dan ihsan. Intipatinya ialah hati dan roh.

Tujuannya supaya orang yang berpuasa dapat menghayati dan merasai kehidupan golongan soleh yang telah berjaya menyucikan jiwa dan raga, orang-orang yang luhur dan mendekatkan diri kepada Allah SWT, tidak melakukan kefasiqan, perbalahan, kemaksiatan zahir dan batin.

Ibadah puasa juga merupakan suatu amalan simbolik, menjadi rahsia di antara seseorang hamba dengan Tuhan-Nya. Lantaran itu, orang yang berpuasa diberi keistimewaan Allah SWT memilih dari senarai carta ibadah-ibadah yang lain untuk disimpan di dalam perbendaharaannya sebagai jaminan untuk dipersilakan masuk ke syurga dan layak bertemu dengan-Nya.

Rasulullah SAW h mengungkapkan dalam hadis Qudsi yang diriwayatkan daripada Tuhan-Nya yang bermaksud: "Semua amalan anak Adam adalah bagi dirinya melainkan puasa. Ia adalah bagi-Ku dan Akulah yang membalasnya".

Kerana Allah


Ramai kalangan ahli fikah, ahli sufi dan ulama yang lain membahaskan makna hadis ini dengan lebih terperinci. Di antara huraian mereka yang ialah :

Pertama: Seseorang yang berpuasa akan meninggalkan segala lintasan dan keinginan nafsunya semata-mata kerana Allah SWT. Jika diteliti, perkara demikian tidak terdapat pada ibadah yang lain melainkan di dalam puasa.

Misalnya, bagi seseorang yang solat terpaksa meninggalkan keinginan syahwatnya termasuk makan dan minum, namun masanya tidak panjang seperti masa berpuasa. Malah, orang yang hendak mengerjakan solat, makruh mengerjakan solat dalam keadaan dirinya berkeinginan untuk makan.

Oleh itu, disuruh mendahulukan makan daripada solat. Berbeza keadaannya bagi orang yang berpuasa. Dia perlu menahan nafsunya dan keletihan berpuasa sepanjang waktu siang. Bahkan sesetengah negara, ia terpaksa menahan dahaga dan lapar dalam cuaca yang amat panas atau sejuk.

Sekalipun orang yang berpuasa kadang-kala terlalu berkeinginan untuk mendapatkan apa yang diinginkan oleh nafsunya, tetap juga ditinggalkan semata-mata kerana Allah, walaupun perkara tersebut boleh didapati atau dilakukan di tempat yang tidak diketahui oleh seorang manusia pun.

Ini menunjukan tanda keimanannya yang sahih dan benar. Orang yang berpuasa mengetahui bahawa Allah sentiasa melihat perbuatannya, sekali pun ketika berada di tempat yang tersorok atau tersembunyi. Lantaran itu, Allah berfirman selepas itu, maksudnya: "Sesungguhnya dia meninggalkan syahwatnya, makanan dan minumannya semata-mata kerana Aku".

Sebahagian salafussoleh berkata: "Berbahagialah orang-orang yang meninggalkan syahwatnya kerana suatu janji ghaib yang tidak dapat dilihatnya".

Apabila seseorang mukmin yang berpuasa itu yakin bahawa Allah meredainya ketika dia meninggalkan syahwatnya demi keredaan Tuhannya, maka dia beroleh kelazatan dengan meninggalkan nafsu syahwatnya lantaran keimanan dan keyakinannya itu. Dia memandang bahawa pahala atau azab yang bakal diperolehinya adalah lebih besar daripada kelazatan tidak berpuasa yang tidak dilihat oleh orang lain. Bahkan, bagi sesetengahnya kebencian melakukan perbuatan yang dimurkai Allah tersebut adalah lebih besar daripada ketakutan terhadap azab seksa akhirat akibat tidak berpuasa.

Oleh kerana inilah, kebanyakan orang yang beriman, sekali pun mungkin terlintas membatalkan puasa Ramadan tanpa sebarang keuzuran, tidak akan melakukannya. Sebabnya, mereka mengetahui bahawa Allah SWT akan murka terhadapnya sekiranya dia berbuka. Inilah tanda keimanan seseorang mukmin.

Maka kelazatannya berpindah kepada perkara yang diredai Allah SWT sekalipun perkara tersebut bertentangan dengan kehendak nafsunya. Malah dia berasa perit untuk melakukan perkara yang dimurkai oleh Allah, sekali pun perkara itu cocok dengan kehendak syahwatnya.

Kedua: Puasa juga adalah rahsia di antara seseorang hamba dengan Tuhannya. Ia tidak dapat dilihat atau ditinjau oleh sesiapa pun melainkan Allah SWT. Sehingga dikatakan bahawa amalan puasa tidak dicatat oleh Malaikat Hafazah (pencatat amalan).

Demikianlah sekelumit kecil daripada kebesaran dan kemuliaan Ramadan yang melayakkannya dianggap sebagai Tamu Agung yang datang berkunjung. Wajiblah bagi kita menyambut, melayan dan menunaikan segala hak tetamu istimewa ini, yang belum tentu akan datang berkunjung lagi dalam hidup kita, dengan sebaik dan sesempurna mungkin. Ahlan wa Sahlan Ya Ramadan!

Isnin, 17 Ogos 2009

Ubah Stigma Tentang Cari Jodoh

ADA rupa, ada gaya, berkerjaya dan berharta tetapi kenapa masih bersendiri? Itu antara soalan klise kerap menghujani lelaki mahu pun wanita yang pada pandangan kasar sudah memiliki hampir segalanya - kerjaya, wang ringgit, kediaman sendiri, kenderaan yang selesa, penampilan bergaya dan sebagainya - namun memilih untuk mengekalkan gelaran bujang atau solo.

Status solo memang menjadikan seseorang bebas tanpa sebarang ikatan untuk melakukan apa saja tanpa perlu meminta izin daripada suami atau isteri.

Tetapi benarkah 'kebebasan' alasan mutlak untuk memilih gaya hidup sebegitu ataupun mereka sebenarnya memang cerewet dalam memilih teman atau mungkin juga mereka hidup bujang kerana tiada pilihan.

Bagi golongan ini insiden ahli keluarga menjodohkan atau mengatur janji temu dengan seseorang yang mereka rasakan layak sudah menjadi perkara biasa.

Namun disebabkan berasa ego tercabar kerana dianggap tidak berupaya mencari pasangan sendiri 'niat murni' ahli keluarga akhirnya putus di tengah jalan.

Ramai juga di kalangan mereka ini percaya pada 'pertemuan yang tidak dirancang' dengan pasangan dan yakin itulah jodoh terbaik buat mereka. Dek kerana terlalu berpegang kepada prinsip itu juga mereka sanggup menunggu dan terus menunggu biarpun semakin dipanjat usia.

Khamis, 13 Ogos 2009

TAKZIAH KEPADA KELUARGA USTAZ ASRI (RABBANI)

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.....

Ini merupakan petikan di dalam HarakahDaily.net....

KUALA LUMPUR, 13 Ogos - Vokalis utama kumpulan Rabbani, Mohamad Asri Ibrahim (Ustaz Asri) meninggal dunia sebaik sahaja jatuh ketika membuat persembahan di RTM kira-kira jam 11.15 pagi ini.

Menurut saksi, Asri jatuh di hadapannya ketika membuat persembahan itu dan ketika diperiksa dia sudah meninggal dunia.

Sementara itu, Harakahdaily ketika menghubungi salah seorang petugas pemasaran kumpulan nasyid itu mengesahkan berita tersebut.

Badrulhisham Jamaluddin daripada bahagian pemasaran kumpulan Rabbani mengesahkan bahawa Ustaz Asri meninggal dunia selepas rebah di RTM pagi tadi.

"Saya tidak tahu apa puncanya,"katanya yang sedang dalam perjalanan ke Hospital Pantai ketika dihubungi Harakahdaily sebentar tadi.

SEMOGA ROH ALLAHYARHAM USTAZ ASRI DILETAKKAN DIKALANGAN ORANG YANG BERIMAN DAN BERAMAL SOLEH...AMIN....

Aura Cinta Sebentuk Cincin

Ibu jari mewakili ibu bapa,

Jari telunjuk mewakili adik-beradik,

Jari tengah mewakili diri sendiri,

Jari manis mewakili pasangan,

Jari kelengkeng mewakili anak-anak.

PETIKAN puisi nukilan pujangga Inggeris tidak bernama ini menjawab persoalan mengapa cincin dipilih untuk disarungkan pada jari manis pengantin perempuan.

Jari manis yang mewakili pasangan adalah tempat paling ideal untuk meletakkan sesuatu yang bermakna dalam perhubungan - berharga seperti sebentuk cincin.

Cincin juga ibarat kuasa yang menyatukan dua hati insan yang melafaz janji untuk setia sepanjang hayat.

Walau ada pasangan yang inginkan kelainan dengan menggunakan barang kemas lain seperti rantai atau gelang tangan, tidak akan sama nikmatnya seperti menyarung cincin pada jari manis si isteri.

Dalam kebanyakan adat, cincin diberikan sebagai tanda perkenalan, pengikat (pertunangan) serta perkahwinan. Bagi masyarakat Melayu pula, cincin seperti sudah menjadi item 'wajib bawa' semasa majlis merisik dan pertunangan.

Bagaimana hebat pun hantaran 'serba berdiri', aura cincin dalam majlis perkahwinan tetap relevan.

Namun jangan pula asyik kaitkan cincin dengan tanda dimiliki seseorang. Ini kerana wanita membeli cincin bukan hanya kerana mereka ingin berkahwin atau bertunang, tetapi mereka juga mahukan lebih keyakinan dalam penampilan.

Bagi kebanyakan orang Melayu, mereka lebih sukakan cincin emas kuning. Ada yang memberikan alasan kerana ia lebih menyerlah dan emas kuning juga diibaratkan seperti pelaburan jangka panjang yang menguntungkan berbanding emas putih.

Namun jika kita perhatikan trend hari ini, semakin ramai pasangan yang memilih emas putih sebagai cincin perkahwinan mereka untuk nampak lebih muda dan bergaya.

Isnin, 10 Ogos 2009

Pokok Khuldi Ganti Hubungan Seks??

SEBAGAIMANA ternyata, tidak ada keterangan secara langsung sama ada dari al-Quran atau al-Sunah tentang 'pokok khuldi' itu. Kerana itu ia terdedah kepada tafsiran ijtihad.

Dalam al-Quran, selain dalam ayat-ayat berkenaan, perkataan syajarah atau seumpamanya disebut sebanyak 20 kali. Dan dalam jumlah itu, bukan semua perkataan berkenaan digunakan dalam pengertian yang hakiki.

Antara contoh penggunaan tidak hakiki bagi perkataan berkenaan ialah Syajarah al-zakum meskipun ia diterjemahkan dengan berbagai-bagai jenis pokok tetapi ternyata konsepnya lebih bersifat majazi.

Ini bererti menggunakan perkataan syajarah bagi mengertikan seks secara majazi bukan suatu yang jelas tidak tepat. Malah kalau dipadankan dengan perkataan harth atau ladang sebagai lambang isteri, penggunaan syajarah atau pokok sebagai ladang seks munasabah sekali.

Seks Adam dan Hawa

Satu asas lain ialah adanya sebutan tentang 'kemaluan' Adam dan Hawa dalam ayat-ayat berkenaan. Sehubungan dengan ini plot cerita berkenaan lebih kurang begini.

Syaitan dengan tujuan menelanjangi Adam dan Hawa sehingga menampakkan kemaluan kedua-duanya menggesa mereka berdua 'mengecapi' pokok terlarang itu.

Plot ini agak jelas menunjukkan, maksud pokok itu ialah seks dan perbuatan memakan atau merasai itu sebenarnya mengadakan hubungan jenis. Kalau tidak kurang jelas relevannya soal 'kemaluan' itu disebut di situ.

Dalam ayat 20 surah al-A'raf Allah bermaksud; Setelah itu maka syaitan membisikkan (hasutan) kepada mereka berdua supaya (dapatlah) ia menampakkan kepada mereka akan aurat mereka yang (sekian lama) tertutup dari (pandangan) mereka, sambil ia berkata:

"Tidaklah Tuhan kamu melarang kamu daripada (menghampiri) pokok ini, melainkan (kerana ia tidak suka) kamu berdua menjadi malaikat atau menjadi dari orang yang kekal (selama-lamanya di dalam syurga)".

Malah dalam ayat 22 surah yang sama, Allah menceritakan apabila mereka berdua mengecap (zaqo) pokok terlarang itu maka kemaluan-kemaluan mereka pun terdedah dan dapat dilihat oleh mereka sendiri.

Firman Allah: Dengan sebab ini dapatlah ia menjatuhkan mereka berdua (ke dalam larangan) dengan tipu dayanya. Setelah mereka memakan (buah) pohon itu, terdedahlah kepada mereka berdua aurat masing-masing…(al-A'raf: 22)

Cerita yang sama bentuknya juga terdapat dalam ayat 121 surah Taha. Mengulas ayat 20 surah al-A'raf, Syed Qutb menyebut: "Mereka kedua-duanya ada kemaluan. Tetapi sebelum itu tertutup dan tidak dapat dilihat oleh mereka.

"Daripada plot cerita, kemaluan tersebut bersifat fizikal yang memerlukan ditutup secara material. Begitu pun sebelum itu mereka berdua tidak diberitahu tujuan diadakan kemaluan itu".

Dalam ayat 121 surah Taha, Syed Qutb menyebut, Allah menggunakan ungkapan "fabadat lahuma Sau Aa Tuhuma" dan tidak "fabadat Sau Aa Tahuma", kerana ia menekankan hakikat. Sebelum itu mereka berdua tidak nampak kemaluan itu. Hanya apabila didorong oleh sesuatu perasaan dari dalam baru mereka nampak kemaluan-kemaluan itu.

Sebelum itu Syed Qutb menyebut kemungkinan pendedahan kemaluan itu ada kaitan dengan bangkitnya naluri seks dalam diri masing-masing. Dengan lain perkataan, suatu kesedaran seks telah berlaku dalam diri kedua-dua mereka.

Terpedaya Untuk Kekal

Satu hal lain yang boleh dihubungkan dengan andaian berkenaan ialah persoalan khulud atau 'kekal'. Dalam ayat-ayat 20 surah al-A'raf dan 120 surah Taha, ada ditonjolkan soal ini.

Ayat-ayat berkenaan menceritakan bagaimana iblis menggunakan isu khulud atau kekal sebagai satu daya penarik.

Dalam surah Taha pula Allah berfirman, menceritakan: Setelah itu maka syaitan membisikkan (hasutan) kepadanya, dengan berkata: "Wahai Adam, mahukah, Aku tunjukkan kepadamu pohon yang menyebabkan hidup selama-lamanya, dan kekuasaan yang tidak akan hilang lenyap?"

Mengulas ayat 20 surah al-A'raf al-Qurtubi menyebut satu pendapat ulama, Adam inginkan khulud atau kekekalan kerana dia tahu para malaikat tidak akan mati sehinggalah hari kiamat.

Syed Qutb pula mengulas isu yang ditimbulkan oleh syaitan ialah "melepaskan diri dari ikatan tubuh seperti malaikat serta bersifat kekal atau khulud". Namun beliau lebih tertarik dengan bacaan Ibnu Abbas iaitu Mulkin.

Kata beliau bacaan ini sesuai dengan apa yang terdapat dalam ayat 120 surah Taha. Berasaskan bacaan ini Syed Qutb mentafsirkan, "Pujukan itu berasaskan kepada kuasa dan umur yang kekal berpanjangan iaitu dua nafsu yang paling kuat dalam diri manusia". Beliau kemudiannya menghubungkan nafsu-nafsu ini dengan seks.

Kata beliau: "Nafsu seks itu sendiri ialah satu jalan ke arah merealisasikan nafsu khulud dengan cara melahirkan keturunan dari generasi ke generasi".

Agak jelas sama ada dari aspek plot mahupun gaya, ada tanda-tanda menunjukkan, yang disebut sebagai pokok terlarang dalam ayat-ayat berkenaan ialah seks. Dan atas dorongan untuk kekal hidup di dalam syurga, sebagaimana yang diperdayakan oleh syaitan kepada mereka, Adam dan Hawa melakukan hubungan jenis itu sekali gus melupai larangan Tuhan.

Semua ini ada hubung kaitnya dengan perancangan Allah untuk menghantar manusia ke bumi sebagai unsur yang membangun.

Cuma yang menjadi persoalannya, tidak ada mufassirin (setakat yang diketahui) yang berpendapat begitu. Paling hampir ialah zilal, tetapi tidak tegas dan terlalu umum.

*Tulisan Prof. Dr. Mahmood Zuhdi ini dipetik daripada majalah Al Islam keluaran Ogos 2009, yang mula berada di pasaran pada 17 Julai lalu. Artikel-artikel lain yang menarik dalam keluaran tersebut dan perlu anda baca, ialah:

*Benarkah Michael Jackson ahli Nation of Islam?

*Pendeta Kristian dan isteri peluk Islam selepas alami mimpi serupa

Suruhan Buat Baik Dan Cegah Mungkar

SHEIKH Muhammad Abu Zahrah berkata: Selepas Allah menceritakan berkenaan Yahudi dalam sejarah mereka dan bagaimana mereka disesatkan oleh hawa nafsu serta Abbasiah keturunan hingga ditegah mereka daripada sampai kepada cahaya kebenaran lantas Allah menyebut pula berkenaan dengan ayat-ayat-Nya untuk diambil iktibar dan manfaat.

Iktibar dan fiqh ayat 108:

lAl-Maraghi berkata: "Setiap perintah dan larangan yang diberikan Allah SWT kepada mereka semata-mata dimaksudkan untuk memberi petunjuk kepada mereka, menyempurnakan fitrah mereka, dan menyempurnakan lagi tatatertib jemaah mereka."Jika menderhakai perintah-Nya, nescaya mereka akan dikenakan bencana. Hal ini bermaksud mereka telah menzalimi diri mereka sendiri lantaran perpecahan dan perselisihan mereka dan perbuatan dosa yang lain yang mencakupi tatatertib masyarakat dan menjadikan warganya sengsara".

lSheikh Muhammad al-Thahir Ibn Asyur dalam tafsirnya al-Tahrir wa al-Tanwir mengemukakan bahawa tilawah adalah mengulangi suatu ucapan dengan maksud menyampaikannya sesuai redaksinya. Ia sama dengan qiraat hanya untuk mengulangi suatu pembicaraan yang tertulis.

lHamka berkata: "Islam akan terus hidup selama dakwah masih dilakukan dan akan terpadam sekiranya ia telah padam dan tidak aktif. Akan berlaku perpecahan dan perselisihan yang sangat ketara dan semuanya akan hancur lebur dimamah usia mahupun tidak terlibat secara langsung dalam memartabatkan Islam".

lAl-Sonhadji berkata: "Apa-apa yang telah Allah SWT jelaskan daripada al-Quran dan yang telah lalu itu, adalah benar jangan diragukan lagi. Dan tiadalah Allah menghendaki penganiayaan terhadap penduduk alam. "Tuhan tidak akan menganiaya sesiapa pun daripada hamba-Nya umpamanya menyeksa seseorang dengan tidak ada kesalahan. Hanya orang yang berbuat maksiat atau derhaka terhadap Tuhan jualah yang menganiaya dirinya sendiri".

Iktibar dan fiqh ayat 109:

lIbn Kathir berkata: "Semuanya adalah milik Allah dan hamba kepada-Nya sedangkan Dia yang melaksanakan di dunia atau di akhirat segala urusan".

lAl-Maraghi berkata: "Seorang membebankan hambanya atau membebani binatang-Nya di luar kemampuannya, dia dikatakan orang yang zalim dan seorang yang mengurangi hak orang lain, bererti dia telah melakukan kezaliman kepadanya".

lHamka berkata: "Dengan ayat ini Tuhan menjelaskan bahawa buka saja dalam pergaulan hidup manusia ada sosiologi, falsafah sejarah, kenaikan dan keruntuhan, pasang naik dan pasang surut, keinsafan dan kelalaian bahkan merekalah punca saya lewat hadir ke sekolah. "Di mana-mana sahaja manusia tidak akan dapat lari daripada peraturan".

lAl-Sonhadji berkata: "Setelah Allah menjelaskan bahawasanya Allah itu tidak berkehendak dan tidak berhajat sama sekali untuk menganiaya sesiapa pun dari penduduk alam ini, lalu menyatakan pula sifat kesempurnaan-Nya dengan menunjukkan kebesarannya iaitu langit dan bumi dengan segala isinya itu adalah kepunyaan-Nya."Dan urusan semua makhluk-Nya akan terpulang kepada-Nya untuk menguruskannya".

Sebab Nuzul ayat 110

Ibn Jauzi berkata: Sebab nuzul ayat ini bahawa Malik bin Al-Daif dan Wahab bin Yahuza, kedua-duanya di kalangan Yahudi berkata kepada Ibn Mas'ud dan Salim: Agama kami lebih baik daripada apa yang kamu dakwah dan kami lebih afdal daripada mu.

Lantas turun ayat ini dan inilah pendapat Ikrimah dan Muqatil.

Iktibar dan fiqh ayat:

Dalam konteks sosiologis, umat adalah himpunan manusiawi yang seluruh anggotanya menuju satu arah yang sama, tolong menolong dan bergerak secara dinamik di bawah kepimpinan yang padu.

lIbn Jauzi berkata: "Empat pendapat berkenaan maksud ayat ini:l Ahli Badar.l Golongan Muhajirin.l Semua sahabat.l Semua umat Nabi Muhammad SAW.Seluruh pendapat tersebut dinisbahkan kepada Ibn Abbas.

lAl-Maraghi berkata: "Umat Islam ini tetap menjadi umat yang terbaik selama mana mereka tidak meninggalkan tugas menyuruh melakukan kebaikan dan mencegah kemungkaran."Kedua-dua tugas ini (menyuruh melakukan kebaikan dan mencegah kemungkaran) ditinggalkannya sejak timbulnya pemerintahan diktator, yang dipopularkan oleh raja dan amir dari golongan Bani Umaiyah dan pemerintah yang meniru jejak langkah mereka. Orang pertama dari pemerintah Bani Umaiyah yang berani melakukan perbuatan maksiat dan kurang ajar adalah Abd. Malik Ibn Marwan, ketika di atas mimbar beliau berkata: "Barang siapa yang berani menegurku dengan ungkapan takutlah kamu kepada Allah SWT, nescaya aku akan penggal lehernya".

lMuhammad Quraish Shihab berkata: "Ayat di atas menggunakan kata ummah atau umat. Kata ini digunakan untuk menunjuk semua kelompok yang dihimpun oleh sesuatu seperti agama yang sama, waktu atau tempat yang sama, baik penghimpunannya secara terpaksa, mahupun atas kehendak mereka. Demikian al-Raghib dalam al-Mufradat Fi Gharib al-Quran. Bahkan al-Quran dan hadis tidak membatasi pengertian umat hanya pada kelompok manusia. Tidak satu burung pun yang terbang dengan kedua sayapnya kecuali umat-umat juga seperti kamu. (Terjemahan surah al-An'am: 38 ). Semut yang berkeliaran, juga umat dari umat-umat Tuhan. (riwayat Muslim ).

lHamka berkata: "Pada ayat yang telah lalu telah diperintahkan dengan nyata dan tegas supaya di kalangan jemaah Islamiah itu diadakan umat yang khusus menyuruh kepada kebaikan dan melarang perbuatan yang mungkar."Dijelaskan sekali lagi, bahawa kamu mencapai darjat yang tinggi kerana memenuhi ketiga-tiga syarat iaitu amar makruf nahi munkar, iman kepada Allah SWT dan ketiga itulah disebut sebaik-baik umat".

lAl-Sonhadji berkata: "Tuhan telah menyifatkan demikian terhadap Nabi Muhammad SAW serta sahabat-sahabatnya waktu turunnya ayat ini. Mereka telah bermusuhan sesama mereka pada masa lampau kemudian disatukan hati mereka lalu berpegang teguh dengan tali Allah SWT.Al-Sonhadji berkata: "Kebaikan umat bergantung kepada tiga perkara:l Menyuruh berbuat kebajikan.l Melarang melakukan kejahatan.l Percaya kepada Allah SWT.

Jika ini ditinggalkan, sudah tidak ada lagi kebaikannya kepada umat.

Semoga Allah menjadikan kita golongan yang putih mukanya dan berseri kerana mendapat rahmat Allah. Amin.

Adakah Hubungan Anda Sihat?

SEBELUM mengenalpasti jawapan kepada persoalan tersebut sebaiknya berfikir apakah elemen yang patut ada dalam sesebuah perhubungan yang sihat.

Justeru pakar psikologi berpendapat terdapat tujuh kualiti yang menjadi teras sebuah perhubungan yang sihat dan ia adalah seperti berikut:-

1) Rasa hormat - Adakah dia menganggap anda seorang yang cool dan kenapa?

Rasa hormat terhadap satu sama lain dalam satu perhubungan ialah secara asasnya tidak melebihi had dan batas yang tidak disukai oleh pasangan masing-masing. Ertinya sekiranya kita mengetahui tahap kebolehan pasangan tidak seperti yang diharapkan maka jangan jadikan alasan untuk menjatuhkannya. Pilihlah jalan terbaik dengan meninggikan rasa hormat terhadap satu sama lain.

2) Kepercayaan - Tidak mengapa untuk sesekali rasa cemburu tetapi jangan sampai menipu pasangan anda akan sesuatu perkara yang anda telah lakukan. Kepercayaan amat penting dalam satu hubungan kerana menerusi kepercayaan anda boleh melepaskan pasangan kepada dan ke mana sahaja dia mahu pergi. Dan jangan sesekali menggugat kepercayaan diberi kerana anda tidak mungkin lagi mudah mendapat kepercayaan yang amat berharga dari pasangan anda itu. Pasangan yang saling tidak mempercayai adalah tanda perhubungan yang tidak sihat.

3) Kejujuran - Ini perlu seiring dengan kepercayaan. Pernahkah anda menipu pasangan anda, sebagai contoh anda memberitahunya bahawa anda terpaksa bekerja pada malam Jumaat tetapi sebenarnya anda menonton wayang bersama kawan-kawan? Awas , adalah sukar jika anda benar-benar memerlukan kepercayaannya kerana dia telah mempunyai persepsi bahawa anda tidak jujur dalam perhubungan.

4) Sokongan - Sokongan perlu bukan sahaja masa senang tapi juga waktu susah. Ada pasangan yang boleh bahagia bila hidup senang namun tidak apabila terjadi sebaliknya. Dalam perhubungan yang sihat, pasangan harus bersedia menerima dan memberi galakan dalam apa juga perkara yang dirasakan mendatangkan kebaikan kepada mereka.

5) Kesaksamaan - Perhubungan yang baik perlu menerima dan memberi seadanya. Jika anda suka menonton saluran lain sebagai contoh saluran hiburan, tetapi pasangan mahu menonton perlawanan bola sepak yang digemarinya, bolehkah anda beralah? Dalam satu keadaan lain adakah anda boleh bergaul baik dengan rakan pasangan anda atau anda hanya akan seronok jika bertemu rakan anda sendiri? Memanglah lebih seronok bertemu rakan sendiri tetapi bertolak ansurlah supaya dia juga bertimbang rasa jika tiba masanya kelak.

6) Cuba meletakkan diri di tempat si dia - Dalam perhubungan yang sihat masing-masing mestilah berkompromi. Tetapi tidak bermakna anda tidak mempunyai pendirian diri. Anda tetap mempunyai keluarga, rakan, kegemaran dan hobi sendiri dan itu tidak akan berubah. Anda juga berhak menambah minat atau aktiviti baru dalam hidup, berkawan baru dan terus maju ke hadapan.

7) Komunikasi berkesan - Anda mungkin banyak kali mendengar cara percakapan lelaki dan wanita tidak sama dari segi maksud dan bahasa. Apa yang dimaksudkan di sini ialah apabila pasangan bercakap tidak ada apa-apa, semuanya okay adakah dia benar-benar maksudkan. Sebaiknya berterus teranglah tentang apa yang anda rasa. Gunakan perkataan yang baik, jangan membiarkan emosi menguasai diri. Sebaiknya berfikir sebelum anda bercakap. Jangan memaksa pasangan melakukan sesuatu yang dia tidak mahu.

Bagaimana pula menilai perhubungan yang tidak sihat?


Apabila pasangan di dalam hubungan tersebut tiada lagi rasa hormat, salah seorang terlalu mengongkong dan tindak tanduk yang di luar batasan.

Ada orang yang membesar dalam persekitaran yang tidak sihat, sebagai contoh, dia sering didera atau melihat bapa membelasah ibu sewaktu kecil. Penderaan tersebut merangkumi emosi, kata-kata dan perbuatan. Jadi perkara keganasan nampaknya seperti normal kepada dirinya, tidak sama sekali!

Sifat kebaikan dan hormat adalah kriteria utama untuk perhubungan sihat. Jika anda atau pasangan anda mempunyai latar belakang pahit seperti di atas sebaiknya merubah diri dengan berjumpa pakar psikologi atau terapi. Dalam pada itu jika pasangan bersikap tidak patut terhadap anda, jangan biarkan perkara itu terus berlaku atas nama cinta, kerana perhubungan yang sihat ialah yang harmoni dan tiada penganiayaan dalam apa jua bentuk. Dalam kebanyakan kes penganiayaan perhubungan, pemangsa mungkin akan menjelaskan kepada pasangan bahawa tindakan tersebut dibuat kerana sayang. Sebagai individu yang rasional ketahuilah perhubungan yang membuatkan hati anda terluka tentulah perhubungan yang tidak sihat.

Tiada siapa pun berhak dipukul, dimarah atau dipaksa melakukan sesuatu yang dia tidak mahu.

Tanya diri, adakah pasangan anda...

*marah jika anda tidak dapat meluangkan masa untuknya,

*mengkritik cara anda berpakaian dan bercakap yang anda bertuah kerana dapat memilikinya,

*tidak membenarkan anda bertemu atau bersembang dengan rakan lelaki atau perempuan,

*minta anda berhenti dari aktiviti yang anda gemari dan telah dilakukan selama ini,

*pernah cuba memukul ketika dia sedang marah,

*memaksa melakukan seks dengannya dalam keadaan anda tidak sedia.

Ini cuma beberapa soalan yang anda boleh tanya kepada diri anda sendiri, terdapat banyak lagi cara yang menunjukkan sesebuah perhubungan itu tidak sihat. Jika ini berlaku jangan pendam dan ceritakan kepada rakan karib atau ahli keluarga lain agar mereka tahu dan boleh memastikan anda selamat. Kini terdapat juga badan sukarela yang boleh membantu, jadi ambil inisiatif ke arah hubungan yang lebih sihat.

Khamis, 6 Ogos 2009

Zubaidah Mendermakan Hartanya

ZUBAIDAH adalah cucu kepada al-Mansur, Khalifah Kerajaan Abbasiah. Al-Mansur sangat menyayangi Zubaidah dan menumpukan perhatian kepadanya semenjak kecil lagi.

Al-Mansur juga yang memilih namanya yang bermakna pancaran cahaya. Kecantikan Zubaidah menjadi pujaan dan tumpuan setiap orang pada zaman pemerintahan Kerajaan Abbasiah.

Datuknya memberi pendidikan sempurna kepada Zubaidah agar boleh membaca, menulis, menghafal pelbagai hadis, mengetahui sejarah hidup beberapa tokoh Islam dan tentang syair.

Hasil didikan datuknya, Zubaidah membesar menjadi remaja yang memiliki kemahiran bersyair dan bersastera. Bilik tidurnya dihiasi dengan kain tirai yang mempunyai rangkap-rangkap syair yang indah.

Oleh sebab memiliki paras rupa yang menawan dan baik budi pekertinya, Zubaidah sering menjadi sebutan dan contoh masyarakat. Zubaidah bernikah dengan sepupunya, al-Rasyid ketika berusia 17 tahun.

Empat tahun selepas itu, Zubaidah dikurniakan seorang putera bernama Muhammad al-Amin. Pada tahun 170 Hijrah, al-Rasyid yang berusia 25 tahun telah dilantik menjadi Khalifah menggantikan abangnya, Musa untuk mengemudi pemerintahan Kerajaan Abbasiah.

Pada ketika itu Kerajaan Abbasiah membentang dari barat Benua Afrika sehingga ke sempadan India dan China yang memberikan harta benda yang melimpah ruah kepada pemerintahnya.

Zubaidah memilih dayang-dayang istana yang pandai menulis dan membaca syair. Seratus dari mereka terkenal sebagai penghafal al-Quran dan sering memperdengarkan bacaan mereka sehari semalam.

Setiap seorang mendapat giliran untuk membaca 1/10 daripada al-Quran. Kedengaran sayup-sayup bacaan al-Quran menghiasi istana Khalifah al-Rashid pada setiap masa menghiburkan hati Zubaidah.

"Kita bersyukur kepada Allah kerana mempunyai seorang permaisuri seperti Zubaidah yang dermawan.

"Permaisuri Zubaidah banyak membina sekolah, rumah sakit, telaga dan rumah untuk orang miskin dari harta kekayaannya yang melimpah ruah.

"Kita memohon supaya Allah memberi umur yang panjang dan memberkati segala kebajikan dan kebaikan hatinya," kata salah seorang pemimpin penduduk yang kagum dengan sikap Zubaidah yang banyak melakukan kerja-kerja sosial untuk penduduk Kota Baghdad.

"Kita harus menggelarnya permaisuri dermawan di atas segala kebajikan dan kebaikannya terhadap kita semua," cadang salah seorang penduduk yang mendengar kata-kata pemimpin itu.

Begitulah perbualan-perbualan mengenai Zubaidah yang sering kedengaran di merata tempat di kota Baghdad.

Semua penduduk kasih dan cinta pada kebaikan dan kebajikan yang disumbangkan oleh Zubaidah kepada penduduk di bawah pemerintahan suaminya.

Pada tahun 186 Hijrah, Khalifah al-Rashid mengajak Zubaidah menunaikan ibadah haji bersamanya. Rombongan khalifah ini diiringi oleh beberapa orang pembantu, dua orang puteranya, al-Amin dan al-Makmun serta seorang menteri bernama Jaafar bin Yahya.

Persiapan rapi dilakukan oleh para pengiring dan pengawal istana yang dipercayai oleh Khalifah al-Rashid. Mereka mempersiapkan berbagai-bagai keperluan yang berkaitan dengan keselamatan dan bekalan.

Beberapa kuda terbaik dikeluarkan untuk tunggangan Khalifah dan keluarganya dalam menempuh perjalanan yang jauh.

"Beta dan ahli keluarga tidak akan menunggang kuda-kuda ini. Gunakan untuk mengangkut bekalan dan barang-barang keperluan yang lain," keputusan Khalifah itu membuatkan pengawalnya tercengang seketika.

"Beta mahu menunaikan ibadat haji dengan berjalan kaki," sambung khalifah lagi sebelum memulakan perjalanan ke kota Mekah.

"Ini akan menjadi pengalaman paling berharga dalam hidup saya. Saya akan merasa kesukaran dan kepayahan yang dialami oleh rakyat biasa yang berjalan kaki ke Mekah untuk menunaikan ibadah haji.

"Saya berharap pengalaman ini mendidik saya dari pelbagai aspek untuk mematangkan diri saya," Zubaidah menerima keputusan suaminya dengan hati terbuka dan ikhlas.

Zubaidah merasakan betapa hausnya mula mengusik kerongkongnya. Bibirnya sudah mula kering dan pedih akibat panahan matahari padang pasir.

Namun, beliau tidak mahu merungut dan menimbulkan keresahan pada suaminya. Dia hanya mendiamkan diri sehingga mereka tiba di tempat perhentian bagi membasahkan tekak dengan air dari telaga.

"Almarhum Khalifah al-Mahdi, datuk kamu membangun dan menggali beberapa telaga air di tempat-tempat perhentian ini bagi kegunaan rombongan haji pada setiap tahun. Di samping itu ada kolam-kolam tertutup dibina pada jarak tertentu.

"Pada setiap musim haji, ada petugas khas yang menjaga dan mengisi kolam-kolam ini supaya tidak kering bagi menolong mereka yang kehausan dan tak membawa bekalan air," jelas Zubaidah kepada dua orang puteranya yang meneguk air untuk membasahi tekak mereka yang kering.

Mereka berhenti seketika sebelum meneruskan perjalanan ke kota Mekah. Setelah beberapa lama mengharungi perjalanan yang hebat dan sukar, akhirnya rombongan Khalifah al-Rashid tiba di kota Mekah.

Perjalanan panjang yang meletihkan itu menyedarkan Zubaidah tentang satu perkara iaitu erti seteguk air. Perjalanan manusia dari pelbagai bangsa dan pelosok dunia akan menjadi perjalanan yang menyeksakan tanpa kehadiran air.

Air menjadi satu komoditi penting bagi keperluan Muslimin yang berkumpul di kota Mekah untuk melakukan pelbagai aktiviti ibadah haji.

Zubaidah akhirnya memberi cadangan untuk membuat satu projek penyaluran air ke kota Mekah. Sumber mata air yang dikenali sebagai Ain Zubaidah atau mata air Zubaidah yang terletak di tengah Kota Mekah .

Penyaluran air ini memberi manfaat kepada ribuan jemaah haji yang datang ke Kota Mekah sehingga mereka tidak perlu lagi memikul bekas air yang berat.

Di samping itu, Zubaidah membiayai penggerudian sebuah mata air lain yang terletak dua belas kilometer dari mata air Ain Zubaidah bagi menambah lagi bekalan air ke Kota Mekah untuk kegunaan jemaah haji yang semakin bertambah pada setiap tahun.

Walaupun projek penyaluran ini menelan perbelanjaan yang besar, namun Zubaidah telah menggunakan hartanya untuk membiayai projek itu.

Zubaidah meninggal dunia pada usia 69 tahun di kota Baghdad pada tahun 316 Hijrah. Kehilangan Zubaidah meninggalkan kesan yang mendalam di kalangan masyarakat kota Baghdad.

Rasulullah Mula Berdakwah

KITA menyebutnya sebagai 'agama' atau terkadang 'igama' dan 'ugama' tetapi semua ini merupakan perkataan yang berasal daripada bahasa Sanskrit. Iaitu 'A' bererti 'tidak' dan 'Gam' bererti 'pergi', maka 'agama' itu bermakna: tidak pergi atau dengan lain perkataan 'tetap berada di tempat.'

Walaupun berasal daripada perkataan Sanskrit dan kita mempunyai perkataan Deen (Bahasa Arab), tetapi perkataan 'agama' itu sangat digunapakai di alam Nusantara atau Alam Melayu ini sebagaimana dalam perbualan harian, antara lain seperti; "Apa agama anda?", "Kita bangsa Melayu beragama Islam", "Agama rasmi negara" dan sebagainya lagi.

Namun dalam konteks agama Islam, pemahaman erti 'agama' itu tentu sekali berbeza dengan makna agama-agama yang lain.

Namun apabila kita kembali kepada peristiwa turunnya wahyu pertama di Gua Hira' pada malam Isnin, 17 Ramadan, 13 tahun sebelum Hijrah (6 Ogos 610 M) maka sekali gus ia bermakna pada tarikh itu lahirnya agama Islam.

Iaitu saat dan titik mula kepada seorang pemuda, Nabi Muhammad yang pada usia yang sangat matang iaitu 40 tahun diperintahkan oleh Tuhannya menyampaikan risalah atau agama Allah yang dikenali sebagai Islam itu. Ini sebagaimana maksud firman Allah: Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam. (ali 'Imran: 19)

Baginda secara rasmi diiktiraf sebagai Pesuruh Allah (Rasul Allah atau Rasulullah) yang antara lain kita mesti perbetulkan sesetengah istilah Barat yang menggelarkan Islam itu sebagai 'agama Muhammadan'.

Nabi Muhammad bertugas untuk menyebarluaskan agama Allah (Al Islam), bukannya bertugas menyampaikan ajaran-ajarannya sendiri seperti yang diduga dan difahamkan oleh orang Barat.

Baginda tidak membentuk ajaran Islam ini dan kerana itu, tumpuannya bukan Nabi Muhammad tetapi 'kiblat'nya mestilah Allah dan segala ajaran, perintah dan larangan daripada-Nya.

Agama Islam itu perlu dijelaskan sebagai agama milik Allah yang bererti 'selamat'. Kita akan selamat selagi kita taat dan patuh kepada Allah dan Rasu-Nya. Islam juga bererti 'damai', iaitu kita akan damai dalam agama Islam itu.

Islam itu asal perkataan salima - selamat, salami - taat, silmi - damai dan sullam - meningkatkan darjat.

Mungkin pelbagai pihak memberikan pelbagai tafsiran, pengertian dan makna mengenai agama Islam walaupun secara mudahnya Islam adalah agama benar yang diturunkan oleh Allah, yang disampaikan oleh Nabi Muhammad untuk seluruh umat manusia.

Lalu kita mesti pegang, tidak ada agama selain daripada agama Allah iaitu Islam sebagaimana kita mesti wajib percaya tidak ada nabi (terakhir) selain Nabi Muhammad.

Namun mutakhir ini, perkataan itu telah diperalatkan sebagaimana ada yang mengaku bahawa dia adalah 'Rasul Melayu' dan sebagainya.

Malah lebih dahsyat seperti yang berlaku di negara jiran, Indonesia apabila terdapatnya 'agama' yang dipimpin oleh seorang perempuan bernama Lia Aminuddin, hendak disamakan dengan 'Islam', menggunakan nama Salammullah.

Jika dengan pengetahuan yang sangat cetek dan jahil, tentunya ada yang menganggap bahawa Salammullah itu tidak ada bezanya dengan Islam.

Perhatikan antara ayat yang digunakan oleh Lia: "Syaikh (malaikat Jibrail) menyampaikan perintah Allah supaya kita menggondolkan kepala dan membakar sekujur tubuh kita," kata Lia yang kononnya bertujuan untuk membersihkan para pengikutnya daripada segala dosa.

"Setelah itu, kita akan lahir kembali sebagai bayi tanpa noda," katanya. (Jalaluddin Rakhmat - Psikologi Agama, Sebuah Pengantar, 2003)

Maka menjadi tanggungjawab kita supaya Islam itu dikembalikan dan sebagaimana yang didepani oleh Rasulullah. Islam kepada baginda bererti untuk menggantikan agama-agama dan penyembahan-penyembahan karut sebagaimana yang berkurun dilakukan oleh bangsa dan kaumnya sendiri.

Wahai Rasul Allah! Sampaikanlah apa yang telah diturunkan kepadamu dari Tuhanmu dan jika engkau tidak melakukannya (dengan menyampaikan semuanya) maka bermakna tiadalah engkau menyampaikan perutusan-Nya dan Allah jualah akan memeliharamu dari (kejahatan) manusia. Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayat petunjuk kepada kaum yang kafir. (al-Maidah: 67).

Begitupun baginda masih tidak menyedari tugas yang menunggu adalah sangat penting sehinggalah baginda tersentak dengan kekuatan ayat-ayat yang diturunkan oleh Allah dalam wahyu kedua, surah al-Muddaththir (1-7) itu. Ayat yang memerintahkan supaya baginda membuangkan selimut dan mula bangun untuk menyampaikan ajaran Islam dan memberikan peringatan kepada umat manusia.

Janganlah pula kita menganggap bahawa bangunnya baginda itu sekadar untuk menyahut cabaran daripada Allah, ini kerana menyahut cabaran bererti lazimnya untuk memberi kepentingan kepada diri sendiri.

Tetapi baginda sedar, baginda telah bersedia untuk tugas-tugas tersebut, iaitu di saat:

1) Baginda dalam usia yang dewasa dan matang,

2) Baginda berada dalam keadaan tenang kerana mempunyai isteri dan kaum keluarga yang sentiasa menyokong,

3) Baginda mempunyai hubungan baik atau tidak bermusuhan dengan sesiapa sama ada terhadap kaumnya dan penduduk Mekah.

Namun, atas dasar keyakinan yang teguh ditambah wahyu-wahyu Allah tidak henti-henti turun kepada baginda maka tidak ada perkataan ragu-ragu atau was-was di hati baginda untuk menyebarkan Islam itu.

Keyakinan baginda


Al Mubarakfuri menyebut, keyakinan baginda itu berdasarkan antara lainnya, faktor ayat-ayat al-Quran itu sendiri yang ketika itu dalam surah-surah yang pendek, mempunyai suku kata dan kata-kata yang menarik, ada ritma dan rima bahasa yang menawan, bagaikan berbisik halus. Ia sejajar dengan suasana dakwah pada peringkat awal yang baginda laksanakan.

Maka bermulalah risalah yang turut memerlukan baginda supaya mengaturkan strategi bagi memastikan risalahnya itu tidak sahaja menepati sasaran malah kurang mendapat tentangan.

Ini apabila baginda memilih untuk menyampaikan Islam itu kepada mereka yang paling rapat dengan baginda, terutama kaum keluarganya dan para sahabat.

Maka di hari pertama sahaja dikatakan seramai empat orang dengan penuh keikhlasan telah menerima ajakan baginda untuk menerima Islam. Mereka ialah isteri baginda, Siti Khadijah, hamba baginda, Zaid bin Tsabit, sepupu baginda, Ali bin Abi Talib dan sahabat baik baginda, Abu Bakar As Siddiq.

Mereka ini dan ramai lagi yang menerima Islam di peringkat awal di kenali sebagai golongan As Sabiqun al Awwalun.

Siti Khadijah sendiri tanpa rasa ragu untuk menerima Islam tidak sekadar kerana Nabi Muhammad itu merupakan suami yang wajib beliau taati. Mahupun akibat pengaruh kata-kata bapa saudaranya yang merupakan seorang rahib atau pendita Nasrani yang sebelum ini meramalkan mengenai kerasulan baginda itu. Namun, kerana kemuliaan dan ketinggian akhlak yang dimiliki oleh baginda.

Bayangkan jika yang ingin menyampaikan itu mempunyai akhlak yang buruk sekalipun telah jelas bahawa agama yang cuba dibawanya adalah benar?

Sebab itu antara lain, makna agama itu sendiri adalah akhlak. Dalam satu riwayat; Seorang lelaki menemui Rasulullah SAW dan bertanya: "Ya Rasulullah, apakah agama itu?" Rasulullah menjawab; "Akhlak yang baik".

Kemudian lelaki itu datang semula ke bahagian kanan baginda dan bertanya soalan yang sama dan baginda menjawab: "Akhlak yang baik!" Lelaki itu kemudiannya beralih ke bahagian kiri baginda dan bertanya sekali: "Apakah agama itu Ya Rasulullah?" dan baginda terus menjawab; "Akhlak yang baik" dan lelaki itu pergi ke belakang baginda dan bertanya soalan yang sama, baginda kemudiannya menjawab: "Belum jugakah engkau mengerti? Agama itu adalah akhlak yang baik. Sebagai misal, janganlah engkau marah" jawab baginda sambil tersenyum. (Kitab Al Targhib wa Tarhib 3: 405)

Rabu, 5 Ogos 2009

Tingkatkan Ibadat Dalam Syaaban

BULAN Rejab telah berlalu meninggalkan kita. Ini bermakna latihan peringkat pertama untuk memasuki gerbang Ramadan telah pun berlalu. Ada di antara kita yang telah berjaya melatih diri dengan melakukan ibadah puasa, qiamullail, membanyakkan istighfar, selawat, bacaan al-Quran dan sebagainya.

Bermacam-macam amalan kebaikan yang dihidangkan oleh Allah kepada hamba-Nya untuk dilakukan bagi mendekatkan diri kepada-Nya kerana Allah Maha Mengetahui hamba-Nya akan bosan jika melakukan satu amalan tertentu sahaja.

Namun, tidak semua kita yang prihatin dengan kedatangan saat yang penting dan mulia ini kerana keprihatinan terhadap dunia telah menguasai diri. Akibatnya, kita lebih peka dengan tarikh Mega Sale di pusat-pusat membeli belah sempena hari kemerdekaan dan hari raya daripada tarikh dan masa yang lebih penting dan bernilai dari dunia dan seisinya.

Oleh kerana itu, pakaian dan perhiasan lahiriah untuk menyambut hari raya telah kita rancang dengan sempurna tetapi pakaian dan perhiasan batiniah bagi menyambut Ramadan dan Hari Aidilfitri kita lupakan kerana penyakit cintakan dunia telah membarah di hati.

Hari ini, kita telah berada di dalam bulan Syaaban, antara bulan yang paling mulia dan dinanti-nantikan oleh insan-insan yang mempunyai mata hati. Ia juga adalah bulan yang masyhur dengan keberkatan dan kebaikan yang banyak.

Bertaubat pada bulan ini merupakan sebesar-besar kebaikan dan melakukan ketaatan pada bulan ini merupakan sebesar-besar perniagaan yang menguntungkan.

Allah menjamin bagi orang-orang yang bertaubat pada bulan Syaaban dengan keamanan. Orang yang menyediakan kesungguhan dan mujahadah pada bulan Syaaban bakal meraih kejayaan pada bulan Ramadan. Oleh kerana itulah bulan ini dinamakan Syaaban kerana terpecah daripadanya kebaikan yang banyak.

Hanya dengan rahmat dan kasih-sayang-Nya, kita diberi peluang untuk kesekian kalinya bersua dengan Syaaban yang menyimpan pelbagai keistimewaan.

Bagi memastikan kita dapat menghayati Syaaban dengan sebaiknya, kita seharusnya mengetahui apakah yang terdapat di dalam bulan Syaaban terutamanya peristiwa-peristiwa penting yang pernah berlaku di dalamnya.

Pertukaran arah kiblat

Antara peristiwa penting yang berlaku pada pada bulan Syaaban ialah peristiwa pertukaran kiblat dari Baitul Maqdis ke kaabah. Ia adalah saat yang amat diharapkan berlaku dan sememangnya telah lama ditunggu-tunggu oleh Rasulullah SAW.

Sebelum berlaku peristiwa ini, Baginda SAW bangun pada setiap malam menghadapkan mukanya ke langit menunggu-nunggu wahyu daripada Allah. Sehinggalah Allah mengurniakan dan merealisasikan permintaannya seperti dirakamkan di dalam al-Quran: Kerap kali Kami melihat engkau (wahai Muhammad), berulang-ulang menadah ke langit, maka Kami benarkan engkau berpaling mengadap kiblat yang engkau sukai. Oleh itu, palingkanlah mukamu ke arah Masjid al Haram (tempat letaknya kaabah); dan di mana sahaja kamu berada maka hadapkanlah muka kamu ke arahnya. (al-Baqarah: 144).

Ini membenarkan firman Allah SWT: Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu sehingga Engkau reda - berpuas hati. (al-Dhuha: 5)

Abu Hatim al-Busti berkata: Orang-orang Islam solat mengadap ke Bait al Maqdis selama 17 bulan 3 hari. Rasulullah datang ke Madinah pada hari Isnin 12 Rabiulawal dan Allah memerintahkan mengadap ke Kaabah pada hari Selasa 15 Syaaban.

Diangkat amalan

Di antara keistimewaan Syaaban yang masyhur ialah diangkat amalan hamba-hamba-Nya pada bulan ini. Ini merupakan pengangkatan amalan yang terbesar.

Oleh kerana itu, ketika Usamah ibn Zaid r.a bertanya kepada Rasulullah SAW tentang sebab kesungguhan Baginda SAW berpuasa pada bulan Syaaban, Baginda SAW menjawab: "Ia adalah bulan yang sering dialpakan oleh manusia, di antara Rejab dan Ramadan. Ia adalah bulan diangkat segala amalan kepada Tuhan semesta alam. Saya suka amalan saya diangkat ketika saya berpuasa". (riwayat al-Munziri)

Ditentukan umur

Pada bulan Syaaban juga ditentukan segala umur, iaitu dizahirkan takdir tersebut. Namun perbuatan Allah itu tidak terikat dengan masa atau pun tempat. Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya Allah mencatat pada bulan Syaaban bagi setiap jiwa yang akan mati pada tahun tersebut. Maka aku suka ajalku datang kepadaku ketika aku sedang berpuasa". (riwayat Abu Ya'la).

Oleh yang demikian, Rasulullah SAW paling banyak berpuasa pada bulan Sy kerana itu, Syaaban adalah bulan berselawat ke atas Nabi SAW.

Terlalu banyak kelebihan berselawat ke atas Nabi SAW dan ia adalah ibadat yang paling afdal dari ibadat-ibadat yang lain. Kita sendiri dapat memikirkannya kerana amalan lain Allah memerintahkan hamba-hamba-Nya melakukannya tetapi amalan selawat Allah berselawat ke atas Baginda SAW terlebih dahulu, kemudian barulah Allah menyuruh hamba-hamba-Nya berselawat ke atas Baginda SAW.

Syaaban bulan al-Quran

Syaaban juga disebut sebagai bulan al-Quran. Kita sedia maklum, membaca al-Quran dituntut pada setiap masa tetapi ia lebih dituntut pada masa-masa yang berkat dan mulia seperti bulan Ramadan, Syaaban dan bulan-bulan mulia yang lain.

Oleh kerana itu, Anas meriwayatkan dengan sanad yang daif bahawa apabila masuk bulan Syaaban, kaum Muslimin menumpukan kepada mushaf-mushaf mereka dan membacanya, mengeluarkan zakat harta mereka untuk memberi kekuatan kepada orang yang lemah dan miskin menjalani ibadah puasa pada bulan Ramadan.

Selain itu juga, kita digalakkan merebut peluang kedatangan Syaaban dengan membanyakkan menyebut kalimah syahadah: Laa ilaha Illa Allah Muhammad Rasulullah dan istighfar.

Ini adalah pintu memasuki Islam dan tangga memelihara iman dan mikraj hati serta roh kepada Tuhan Pemilik seluruh alam. Ia juga adalah sebesar-besar kebaikan bagi memperbaharui keimanan dan menghapuskan kejahatan sehingga menarik pemiliknya memasuki syurga. Istighfar dapat menghapuskan dosa-dosa, kesulitan dan meringankan bebanan.

Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang melazimi istighfar, Allah menjadikan baginya dari setiap kemurungan pelepasan, dari setiap kesempitan jalan keluar dan dikurniakan rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka". (riwayat Abu Daud, al-Nasaei, Ibnu Majah dan al-Hakim).

Demikianlah istimewanya Syaaban. Semoga kita dapat merasai kebesaran Syaaban dan melihat kurniaan Allah padanya dengan penuh insaf, beradab dan kesyukuran.

Orang yang bijak ialah orang yang menggunakan sebaiknya kesempatan yang diberikan dan orang yang bodoh ialah orang yang menangguhkan kesempatan yang diberikan kerana menyangka esok masih ada untuknya.